Младите пловдивчани боледуват по-често от възрастните, а 3% от родните

...
Младите пловдивчани боледуват по-често от възрастните, а 3% от родните
Коментари Харесай

Младите по-болни от пенсионерите

Младите пловдивчани боледуват по-често от възрастните, а 3% от родните компании наемали доктор, който да ревизира дали болничният не е подправен. Над 57 000 нашенци до 40 години не са се трудили поради заболяване, излиза наяве от междинните данни на Национален осигурителен институт. Това е една трета от всички изплатени компенсации за безработица. За съпоставяне, възрастните, които са боледували, са били над 7000, а децата до 18 години - едвам 12.

„ Компаниите се оплакват, че поради това изпускат поръчки и търпят загуби. Най-осезаемо страдат дребните магазини и заведения за хранене, където личният състав е в пъти по-малък. Дори се постанова да затворят поради липса на чиновници “, разяснява Любомир Левичаров, който е стопански анализатор към Българската търговско-промишлена палата (БТПП).

Освен загуба на работна мощ, порочната процедура коствала на фирмите и забележителен финансов запас, който можел да се пренасочи към рационализация на производството, повишение квалификацията на личния състав, по-високи заплати или корпоративна обществена отговорност. Само за тримесечието на 2019-а компаниите платили с 9% повече за болнични по отношение на същия интервал на 2018 година

Времето, което пловдивчани са прекарали в боледуване, е било 878 406 дни. Средно дневно родните служащи са получавали по 30 лева Сумата за тези, които са боледували месец, набъбва до 638 лева Болничните се равняват на 80% от прихода, на който се обезпечават чиновниците. Сметките демонстрират, че междинната заплата, която получават боледуващите, е 797 лева Само 4 години по-рано тези, които са отсъствали от работа поради болест, са били с по-ниски месечни хонорари по отношение на актуалната година. Средният им застрахователен приход е бил със 158 лева по-нисък.

Служителите, които се обезпечават над тавана, пък нямат сметка да употребяват болнични. Причината е, че компенсацията, което им се поставя, е в размер на 80% от оптималния застрахователен приход, който е 3000 лева

636 са обжалваните болнични листове в Пловдивска област, като 155 от тях са анулирани. По думите на Левичаров, едвам 5% от работодателите оспорват болничния, а 18% имат подозрения за злоупотреби. Затова някои от фирмите наемали лекари, които ревизират дали лицето в реалност е под домашно лекуване.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР