Младите нямат икономическа сигурностНеобходима е по-добра защита на временните трудови

...
Младите нямат икономическа сигурностНеобходима е по-добра защита на временните трудови
Коментари Харесай

По-високи данъци върху капитала и богатите

Младите нямат икономическа сигурност


Необходима е по-добра отбрана на краткотрайните трудови контракти


Да се вкарат по-големи налози върху капитала и хората с високи приходи, оферират от Световната банка. Наред с това би трябвало да се предложат по-добри обществени услуги, като задачата е да се понижи неравенството сред хората, подбудено от новите технологии. Това се показва в публикуван през днешния ден отчет на Световната банка, озаглавен “Към нов обществен контракт: Справяне с напрежението при систематизиране на приходите в Европа и Централна Азия ”. Политиките за трудовия пазар, налозите и общественото обезпечаване в Европейски Съюз би трябвало да бъдат актуализирани, с цел да се защитят уязвимите служащи и да се понижи растящото неравноправие, провокирано от бързо изменящите се пазари на труда и новите технологии, написа в отчета.

От Световната банка установяват, че огромни групи от хора към момента имат приходи на междинна класа, само че не и нейната икономическа сигурност. В някои страни от Европейски Съюз, нужното равнище дневен приход, с цел да се избегне изпадане в беднотия, се е удвоило. В същото време повече младежи заемат по-ниско качествени работни места, спрямо предходни генерации. Например, половината от младите служащи (на възраст 15-24 години) даже в развити страни като Холандия и Франция работят с краткотрайни контракти.

“Дългосрочната претовареност към този момент не е норма, изключително за по-младите хора и ние би трябвало да разберем по-добре по какъв начин неравенството се развива и по какъв начин да създадем икономическият напредък по-приобщаващ ”, споделя Сирил Мюлер, вицепрезидент на Световната банка за Европа и Централна Азия.

За да отговори на провокациите, Световната банка предлага използването на три общи метода в политиките, а точно: увеличение на отбраната за всички типове трудови договори; стартиране в деяние на универсални обществени системи с по-добри обществени услуги и защитни механизми; и разгръщане на данъчното облагане отвън модела на приходи и разноски, с цел да се включат в него финансовата облага и печелещите повече. В момента се таксуват приходите на хората, разноските им (чрез ДДС), както и притежаването на парцели и коли, само че няма налог върху притежавания капитал или компании на стойност милиарди долари, разясниха финансисти.

Докладът на Световната банка подканва за главно преосмисляне на обществените политики, с цел да се забави възходящото разделяне сред жителите, които се възползват от новите стопански благоприятни условия и тези, които остават на назад във времето в една все по-динамична и гъвкава стопанска система. Много жители в Европейски Съюз към момента не могат да се възползват от възходящата обществена подвижност и се усещат попаднали в капан на неравенството. Неефективни политики в тази област са довели до спад в институционалното доверие и все по-голяма поляризация в обществото, показват от Световната банка.

Докладът разпознава четири типа неравноправие, които подкопават съществуващия обществен контракт, а точно: разлики сред млади и стари; неравенства сред служащи в разнообразни професии; неравномерен достъп до благоприятни условия, учреден на географско положение; и неравенства, учредени на пол, етническа принадлежност, генезис и други фактори, вместо на самостоятелните старания и качества. Докладът акцентира, че политиките би трябвало да бъдат приспособени за отбрана и ускорение на обществените достижения, направени от страните в Европейски Съюз през последните десетилетия.

Позиция

Необходим е нов обществен контракт

 Необходимо е преосмисляне на обществените политики, с цел да се понижи неравенството, показват от Световната банка. Необходимо е преосмисляне на обществените политики, с цел да се понижи неравенството, показват от Световната банка.
“Когато питаме хората за тяхното богатство, чуваме опасения за растящото неравноправие и неустановеност. Този отчет изследва аргументите за тези проблеми посредством анализиране на измененията в разпределението на приходите през последните десетилетия ”, споделя Маурицио Бусоло, водещ икономист на Световната банка за Европа и Централна Азия и съавтор на отчета. “Вярваме, че опитите да се спре глобализацията или напредъка на технологиите не е решение. Вместо това е нужен нов обществен контракт с по-справедлив метод за шерване на рисковете и опциите, с цел да се запазят и усилят впечатляващите стопански достижения на района, направени през последните десетилетия ”, сподели Маурицио Бусоло.

КНСБ упорства


Заплатите до 510 лева без данъци

 Пламен Димитров Пламен Димитров
Плоският налог към този момент носи негативи и ние предлагаме той да бъде осъвременен, сподели президентът на КНСБ Пламен Димитров. Предложението на синдиката е да се вкара необлагаем най-малко от 510 лева, тъй че “какъвто и приход да има човек, тази сума да е необлагаема ”. От КНСБ са пресметнали, че с тази смяна към 670 лева на година ще останат в джоба на всеки работещ българин. “Не желаеме втора по-висока ставка, приказваме за необлагаем най-малко, който да бъде приспадан от всеки приход ”, изясни водачът на синдиката. “Естествено е, че ще загуби бюджетът ”, уточни още Димитров. И добави, че главният мотор на стопанската система е потреблението, което идва от приходите. През последните три години не износът, а потреблението е главен мотор, означи той.

От синдиката оферират още да се вдигне на 3000 лева таванът, върху който се начисляват осигурителни вноски.

Припомняме, че позицията на финансовия министър Владислав Горанов е, че в този момент не е времето за унищожаване на плоския налог. Според него при въвеждане на необлагаем най-малко ставката на налога ще би трябвало да се увеличи с цел да не се свият приходите в бюджета.

Сивата стопанска система е 30%


Хазната губи 1-2 милиарда лева годишно от осигуровки


Укриването на данъци понижава опциите на страната

 Бисер Петков Бисер Петков
Делът на сивата стопанска система в България е към 30%, сподели водачът на КНСБ Пламен Димитров на конференция за неофициалната стопанска система. В България сивата стопанска система се мери по характерен показател, направен от Асоциацията на индустриалния капитал в България, като КНСБ е сътрудник в проучването. По оценки на КНСБ, приблизително по 1-2 милиарда лева годишно губи държавната хазна от осигурителни вноски, които не се внасят.

“Около 25 милиарда евро губи Европейски Съюз годишно поради компании, които оперират в сивия бранш. Не е за подценяване финансовият резултат от неналичието на вноски – както в данъчната, по този начин и в осигурителната система ”, сподели Пламен Димитров.

Неформалната стопанска система и недекларираният труд носят загуби за всички, съобщи министърът на труда и обществената политика Бисер Петков при откриването на форума. По думите му загубите първо са за работещите, които сега може и да са удовлетворени, че разполагат с повече средства поради неплатени налози и осигуровки, само че в бъдеще с приходите си от компенсации и пенсии ще бъдат на ръба на оцеляването. Загубите са и за цялото общество, защото понижените доходи от налози и осигуровки лимитират опциите на страната да влага в жизненоважни обществени системи като опазване на здравето, обучение, обществена система, съобщи Бисер Петков.

Според него губят както правилните работодатели, които търпят негативите на нелоялната конкуренция, по този начин и неточните, тъй като те не са склонни да влагат в възстановяване на изискванията на труд, образование и подготовка, а това води до ниска продуктивност на труда, нараснал трудов травматизъм и високо текучество на личен състав.

Според отчет на Международната организация на труда 2 милиарда души, или 61% от работната мощ в международен мащаб, работят импровизирано, сподели Бисер Петков. Докладът демонстрира, че нивата на бедността са по-високи измежду служащите в сивата стопанска система. Бедността е по едно и също време причина и последица от неофициалната стопанска система, заключи Бисер Петков.

Според Брюксел


България е №1 по неравноправие на приходите


България се подрежда преди всичко в Европейски Съюз по разлика сред приходите на най-богатите и най-бедните жители, написа в годишния отчет на Европейската комисия за България за 2018 година Икономическият напредък на България остава постоянен, само че догонването на останалата част от Европейски Съюз е постепенно, показват от Европейска комисия.

Неравенството измежду хората се усилва в доста елементи на Европейски Съюз от 90-те години на предишния век, защото европейците с ниски приходи изостават на пазара на труда, написа в отчет на Световната банка (СБ). И разликата в продуктивността сред южните и северните държави-членки се уголемява от 2000 година насам. Европейски Съюз пораства, само че европейците не “растат дружно ”, показват от СБ.

Според изследване на Световната банка, технологията предлага все по-богати благоприятни условия за добре квалифицирани служащи и някои компании, до момента в който ниско квалифицираните служащи и по-малко продуктивните компании рискуват да изостанат. В резултат на това страните и районите, които дават по-малко благоприятни условия на хората да построяват умения и по-малко удобна среда за компаниите, с цел да се развиват, губят. Това изисква рационализиране на конвергентната машина на Европа, с цел да се възползват всички европейци от преимуществата на софтуерните промени.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР