Младите мъже и жени се координираха в социалните медии. Загубили

...
Младите мъже и жени се координираха в социалните медии. Загубили
Коментари Харесай

Вълненията в Ирак идват в критичен момент в региона

Младите мъже и дами се координираха в обществените медии. Загубили самообладание към иракския политически хайлайф, който упрекват за многото си мотиви за недоволство, те се схванаха за всеобща проява на 1 октомври.

Посрещнати бяха с патрони, водни оръдия и сълзотворен газ, с което страната още веднъж бе тласната в положение на неустойчивост, тъкмо когато започваше да се възвръща от кървавата война против групировката " Ислямска страна ".

Реакцията на размириците провокира към момента неприключила борба с стачкуващи в цялата страна, която лиши живота на над 30 души за три дни. Стотици бяха ранени.

Вълненията в Ирак - страна, заемаща централно място в американската близкоизточна политика - идват в сериозен миг за района предвид на засилващото се напрежение сред Иран и Съединени американски щати - и двете страни са съдружници на иракското държавно управление. В Ирак са ситуирани хиляди американски военнослужещи, там има и мощни локални милиции, подкрепяни от Иран. Още отпреди това имаше опасения, че страната се трансформира в полесражение на опосредствена война сред двата лагера.

Ето какво се случи тази седмица:

КОИ СА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ

Те са най-вече мъже на към 20-годишна възраст, недоволни от политическия хайлайф, който съгласно тях години наред прахосва петролното благосъстояние на Ирак. Сред тях има стотици хора, както мъже, по този начин и дами, които преди малко са приключили университета, само че не могат да си намерят работа. Има и учители, възрастни мъже и дами и деятели на гражданското общество.

Те се сплотиха в интернет към хаштаг (надслов), който в превод от арабски звучи като " Протестирам за правата си ". Те демонстрираха с иракски флагове по улиците или се увиваха с тях. Сред недоволствата им са висока безработица, оскъдност на благоприятни условия за развиване и ендемична корупция - последното е измежду главните им недоволства. Ирак беше на 11-о място в Световния показател за корупцията през 2017 година Според Световната банка младежката безработица в Ирак е над 20 %.

Демонстрациите, които са най-вече спонтанни и без водачи, са съсредоточени в Багдад и в кварталите на работническата класа. Протестите се организират в провинциите с преобладаващо шиитско население, въпреки че присъединяване в тях взеха и сунити. Шиитите са болшинство в страната, като преобладават и в ръководството.

ЗАЩО ТОЧНО СЕГА

Напрежението се трупаше още преди борбата против " Ислямска страна " да бъде оповестена за завършена през 2017 година След края на боевете обширни елементи от Ирак бяха в руини, а десетки хиляди хора бяха разселени и се оказаха без домове, в които да се върнат. Пословично неприятното електро- и водоснабдяване в страната се утежниха още повече.

През последните години от време на време имаше митинги, изключително в горещите летни месеци, когато прекъсването на електричеството и водата се усещат най-осезаемо. В южния град Басра избухнаха митинги с принуждение и вълнения предишното лято, откакто хиляди хора се разболяха поради нечиста вода.

Войната с " Ислямска страна " също така придаде невиждано въздействие на подкрепяните от Иран милиции, известни под груповото наименование Сили за национална готовност (СНМ), които водиха война дружно с иракската войска против екстремистката формация и в този момент са част от силите за сигурност на страната. Те натрупаха голямо политическо и икономическо въздействие, отправяйки предизвикателство към властта на централното държавно управление.

Премиерът Адел Абдел Махди, който зае поста преди година, даде обещание да реализира промени и да се бори с корупцията, само че не беше в положение да извърши някакви значими промени. Той се оказа и безпомощен да обуздае милициите, а доста иракчани се разочароваха от държавното управление, което считат за все подвластно на Иран.

РЕГИОНАЛНИЯТ КОНТЕКСТ

Насилието, което обхвана Ирак, откакто митингите се разпространиха в множеството провинции, слага Махди в сериозно състояние, криейки опасност да смъкна държавното управление му в интервал на засилено районно напрежение. Въпреки броя на починалите той не направи друго послание към нацията с изключение на публикуваното изказване, в което упрекна " внедрени провокатори " измежду протестиращите, че разпалват принуждение, и даде обещание да вземе отношение по тревожещите стачкуващите въпроси.

Протестиращите желаят оставката на държавното управление му, само че ходовете с въвеждането на полицейски час и спирането на достъпа до интернет подсказват, че позицията на ръководещите ще бъде твърдолинейна.

Влиятелни политически фигури като шиитския свещеник Муктада Садр приканват за следствие на несъразмерното принуждение от страна на силите за сигурност, само че не поддържаха протестиращите.

Водачите на милициите СНМ, които са показани в държавното управление и Народното събрание, не са коментирали митингите, явно опасявайки се от бурни реакции. На юг протестиращи подпалиха техни представителства, в това число в Наджаф и Амара. Контролираните от тях телевизионни канали значително пренебрегнаха безредиците.

Вече има индикации, че районното напрежение е фактор. Някои стачкуващи в Багдад упрекнаха подкрепяните от Иран групировки в редиците на силите за сигурност за насилието. Медиите, близки до подкрепяните от Иран групировки, показаха към Съединени американски щати и Саудитска Арабия за размириците.

Всички погледи ще бъдат ориентирани към командирите на милициите и шиитските религиозни управляващи, в това число към основния аятолах Али Систани, най-високопоставения шиитски свещеник, в днешната му петъчна проповед, за знаци в поддръжка за протестиращите, което би им дало подтик.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР