Младите лекари, които специализират на държавна поръчка, би трябвало да

...
Младите лекари, които специализират на държавна поръчка, би трябвало да
Коментари Харесай

Д-р Емануил Найденов: Посланието на реда за специализация е негативно към младия специалист

Младите лекари, които специализират на държавна поръчка , би трябвало да бъдат задължени в продължение на три години да работят в лечебни заведение в България. В противоположен случай ще би трябвало да връщат парите за тяхната специализация. Това планува смяна в Наредбата за специализациите.
" Установихме след разбор, че има дефицит по някои медицински специалности и в някои области. Идеята на Министерството на здравеопазването е в специалности, в които има продължителен дефицит на медици, да субсидира в размер от две до три минимални заплати специализанта, които да му бъдат давани от болничното заведение по време на неговото образование. Той трае нормално 4 или 5 години. Предлагаме в тази разпоредба в период от три години по-късно специализантът да отиде да работи по желание на област и лечебно заведение, където са декларирани потребности от сходен експерт. Няма наложителен темперамент ". Това описа съветникът на министъра на опазването на здравето доктор Росен Радев в изявление за bTV.
" По метода, по който са дефинирани измененията, звучат доста отрицателно. Задължаващият детайл би трябвало да се поправя. Посланието е отрицателно към младия експерт. ", съобщи доктор Емануил Найденов от " Млади лекари за ново опазване на здравето ". Той е склонен, че има коренна смяна на реда за специализация в България след въвеждането на разпоредба №1 през 2015 година.
Преди това към 96% от младите лекари желаеха да напущат страната, а сега този % е фрапантно свален, макар всички дефекти, в наредбата има и позитивни неща.
" Ако специализантът желае, остарелият ред на специализации си остава в лечебните заведения. Той има опцията да се възползва от дотацията ", сподели доктор Росен Радев.
" Младият експерт би трябвало да бъде изкушен да остане, а не длъжен. Трябва да се направи разбор каква е аргументите тези хора да не остават и тези аргументи да бъдат изменени. ", счита доктор Емануил Найденов от " Млади лекари за ново опазване на здравето ".
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР