Младите хора, които в началото на кариерата си са енергични,

...
Младите хора, които в началото на кариерата си са енергични,
Коментари Харесай

Работата от 9 до 5 и как тя се отразява на здравето ни

Младите хора, които при започване на кариерата си са енергични, постоянно са склонни да работят нощни смени. За тях нормално това даже е опция да имат повече свободни часове денем и по този начин да се усещат по-гъвкави.
Прочетете още
Според ново проучване обаче човек може да усети отрицателните резултати от нощните смени и непостоянния работен график даже десетилетия по-късно. Изследването също по този начин преглежда и по какъв начин се отразява работата от 9 до 5 на здравето ни.

Учени от Нюйоркския университет откриват, че непостоянният работен график на хората в 20-те им години може да докара до проблеми със съня и влошено физическо и психическо здраве даже и когато към този момент са навършили 50-годишна възраст. От друга страна обаче обичайният работен ден от девет до пет часа се оказва най-безопасен за здравето.

Проучването е основано на информация за над 7000 души в Съединени американски щати за интервал от 30 години. Само един на всеки четирима души (26%) е работил постоянно, спазвайки обичайното работно време, а над една трета (35%) са работили най-вече по този график.

17% от хората пък са почнали с работа от девет до пет в 20-те си години, преди да преминат към променлив график през 30-те си години. Това е включвало работа вечер, нощни смени или график, при който работните часове се трансформират непрекъснато. Само 10% от участниците не са работили през интервала на проучването.

То демонстрира, че най-големите разлики в здравословното положение се следят измежду чиновниците, които са започвали кариерата си, работейки от девет до пет, преди да преминат към променлив график в 30-те си години.



Изследването заключава, че хората, които не работят, спазвайки обичайното работно време, има по-голяма възможност да усетят физическа и психическа отмалялост, както и нарушавания в съня след години. Тези последствия по-често се демонстрират при хора от по-уязвими обществени групи, в това число населението с по-ниска степен на обучение.

Предишни изследвания също са доказвали връзката сред работата на нощни смени и здравословните проблеми. Така да вземем за пример отчет от предходната година показва, че хората, които имат нетипично работно време, може да получат нарушавания в паметта и когнитивните функционалности до навършването на междинна възраст.

Изследване от 2021 година пък открива връзка сред работата на нощни смени и други здравословни положения и болести, като нарушен сърдечен темп и даже рак, написа Study Finds. 

 

 

Източник: lifestyle.bg

Снимки: iStock
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР