Младите французи в работоспособна възраст, когато се възползват от правото

...
Младите французи в работоспособна възраст, когато се възползват от правото
Коментари Харесай

Младите французи може да качат Марин Льо Пен на трона

Младите французи в работоспособна възраст, когато се възползват от правото си на глас, все по-често гласоподават за крайната десница на Марин Льо Пен, чийто " Национален общ брой " се трансформира в най-популярната партия измежду хората на възраст от 25 до 34 години, феномен, подхранен от разочарованието им от ръководещите и от политическите партии.

Година преди президентските избори през май 2022 година социологическите изследвания предвиждат, че отпред ще излязат с огромна преднина пред останалите досегашният президент Еманюел Макрон и съперничката му от 2017 година Марин Льо Пен. Две социологически организации установяват, че когато младите гласоподават - а процентът на негласуващите измежду младите е висок - по-възрастните всред тях (от 25 до 34 години), които към този момент са на пазара на труда, гласоподават за " Националния общ брой " (формацията правоприемник на " Националния фронт ", учреден от Жан-Мари Льо Пен).

Ако хората на възраст от 18 до 24 гласоподават по-скоро за президента центрист Еманюел Макрон или за водача на крайнолевите Жан-Люк Меланшон, то " хората на възраст от 25 до 34 години, които не съумяват да се интегрират и които ще заплащат унищожителните последствия на икономическата рецесия ", гласоподават преди всичко за партията на Марин Льо Пен, споделя Фредерик Даби, заместник-директор на социологическата организация " Ифоп ", осъществила изследването взаимно с организация " Ипсос " въз основата на данни, предоставени от всекидневника " Монд ".

" Младежта, която се отнасяше надменно към " Националния фронт " (известен девиз от 80-те години), се сблъска с действителността (...) що се отнася до намирането на работа в един ултралиберален свят (...), до съжителството с анархични имигранти и до голямата неустановеност, която следва от всичко това ", счита Марин Льо Пен, която неотдавна даде огромно изявление за " ВА+ ", дъщерна медия на консервативния ежедневник " Вальор актюел ", и чиято партия предизвиква бързото издигане на младите си деятели.

Млади хора постоянно са дали своят вот за " Националния общ брой ", само че пропорцията в никакъв случай не е била такава, отбелязва политологът Жан-Ив Камю. Става дума за възрастова група, която " е изключително наранена от разочарованието от политическите обединения, както от десните, по този начин и от левите, които се изредиха във властта ".

" Нагласи "

" Старите настройки " във връзка с крайнодясната партия " избледняват, защото от ерата, през която всички излизаха на улични демонстрации " против Жан-Мари Льо Пен, когато той съумя да си завоюва място на втория тур на президентските избори през 2002 година, " ни разделят 20 години ", изяснява Камю, който е шеф на Центъра за наблюдаване на радикалната политика към фондацията " Жан Жорес ".

Освен това, " като станете на 25, се сблъсквате с пазара на труда, с първата си географска подвижност ", до момента в който при най-младите " към момента се усеща въздействието на фамилната среда ", що се отнася до гласуването, споделя още той.

" Десатанизирането " на " Националния общ брой " от обвиняванията в расизъм и антисемитизъм, което бе подето от Марин Льо Пен, може също да изиграе роля при този избор, акцентира Камю.

Също по този начин, без значение от възрастта си, един възпитаник от селскостопанска гимназия не е наложително да гласоподава по същия метод като възпитаник от предварителен клас за висше образователно заведение. " Националният общ брой " си остава партия, " гласуването за която е обвързвано с равнището на приходите и просветителната степен ". Хората с най-ниски приходи и с най-ниска просветителна степен са по-склонни да гласоподават за нея, каквато е обстановката и на други места в Европа, отбелязва Жан-Ив Камю, който, дружно с Никола Льобур, е съавтор на книгата " Крайните десници в Европа ".

Всички специалисти напомнят обаче, че по-голямата част от младежите не гласоподават. През 2017 година единствено един от петима младежи е дал своя вот на двата тура на президентските избори, а съгласно " Ипсос " на изборите следващата година планове да гласоподава има всеки втори младеж.

" Активност "

Според социолога Венсан Тиберж, съавтор на книгата " Разочаровани генерации? ", е налице " разграничаване от политическите партии " и от гласуването.

Най-образованите желаят да вземат участие " по различен метод " в публичния живот, да вземем за пример посредством демонстрации, петиции, протести или посредством директни съвещания в една по- " хоризонтална " форма на народна власт, изяснява той пред Франс прес.

" Младите хора горят от предпочитание да са дейни ", само че " си мечтаят за различен вид интензивност ", съобщи по телевизия " Франс кюлтюр " държавната секретарка по въпросите на младежта Сара ел Хаири, която желае да съчетае представителната народна власт и демокрацията на присъединяване, като предизвиква гражданската спогодба за климата.

Терминът цивилен " дълг " е още по-далечен на младежите от селските региони и предградията, в които " дистанцираността от политиката е още по-тревожна ", отбелязва Тиберж. " Това са хора, които по принцип не се интересуват от политиката, само че от време на време ползата им се връща, изключително когато става дума за президентските избори ", споделя още специалистът.

Този " причислен " избор за " Националния общ брой " на младежи в работоспособна възраст може да се изясни също по този начин и от обстоятелството, че младежите, без значение дали са " за " или " срещу ", дефинират политическата си принадлежност не толкоз по отношение на икономическите и обществените проблеми, а с въпроса за идентичността.

Превод БТА
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР