Младите дървета имат 40% по-слаб капацитет на полезност, отколкото по-зрелите

...
Младите дървета имат 40% по-слаб капацитет на полезност, отколкото по-зрелите
Коментари Харесай

Сдружения предупреждават, че дърветата по Граф Игнатиев се съсипват

Младите дървета имат 40% по-слаб потенциал на полза, в сравнение с по-зрелите дървета, които са достигнали своя потенциал на полза след петдесетата си годишнина.

В тази си позиция се сплотиха представителите на Гражданска самодейност " Зелени улици ", Местна организация " Средец " на Политическа партия " Зелените " и Гражданска самодейност за публичен и релсов превоз в отбрана на дърветата на ул. " Граф Игнатиев ".

Литературоведът Кристина Димитрова изрази страдание, че в случай че се изрежат здравите дървета в оптимална възраст, ще се усили мръсния въздух и фините прахови частици, тъй като новите засадени дървета няма да имат опцията да покрият тяхното ограничаване.

Борислав Сандов, съпредседател на партия " Зелените ", разяснява, че протичащото се в центъра на София с ремонта по ул. " Граф Игнатиев " за жалост не се отличава доста от други места в столицата, както и в другите огромни градове на страната.

Сандов уточни, че сме очевидци на изсичане на зелени пространства, изключително когатосе ремонтира. Едни от основните проблеми, които основават ремонтните действия, е, че не подлежат на същата процедура, както за основаването на нови пространства. В един план може бъде заложена тотална промяна, само че той не минава през Столичния общински съвет и Подробен устройствен план, а единствено посредством разискване сред архитекти и кметове, посочи съпредседателят на " Зелените.

Той изрази страдание, че огромна част от хората са изключвани от плановете за рационализация на града, както и от достъпа на информация по тази причина какво следва като ремонтни действия. Голяма част от плановете не са и налични в страниците на локалните управляващи.

Друг огромен проблем, по думите му е, че сходни планове се вършат не тъй като има нужда от тях, а тъй като кметовете и архитектите имат близки другари, които имат разсадници за нови дървета и те би трябвало да бъдат посадени на мястото на старите. Много постоянно не е професионално и дръвчетата не оцеляват повече от две-три години.

Третият огромен проблем съгласно Сандов е, че няма община в България, която да е изпълнила отговорностите си по закон за картиране на всички дървета.

Според Сандов София е един от най-мръсните градове в България. София и страната не е направила нищо. Ако продължава процедурата жителите да не вземат участие по линията на разискване и взимане на решения, ние ще платим по-висока цена от джоба и здравето си, сигнализира той.

Той напомни, че България бе наказана от Европейския съд в Люксембург поради несъблюдение на условие за среда, която да има качество на атмосферния въздух, който е в границите на нормите основани от Европейския съюз. Сандов изрази страдание, че единствено няколко години по-късно и София, и страната не е направила нищо за решаването на казуса.

Гражданските начинания се възмутиха и че част от дърветата са отсечени, а някои от тях са развалени от строителните машини и немарливото отношение на служащите. Други сега са с оголени корени и има заплаха да изсъхнат.

Според тях нито общината, нито надзорниците на обекта одобряват съществено отговорността по опазването на зелената система в София.

Сандов изясни, че смисъла на дърветата е доста огромно по отношение на филтриране на въздуха, основаване на микроклимат и ограничение шума към жилищните площи и здания. Той предизвести, че в случай че жителите не вземат участие в планирането, промени за ремонт, то българското общество ще стартира да заплаща както от джоба си, по този начин и със здравето си.

От Инициативите се обърнаха и към Столична община със следните претенции:
Незабавно да бъдат прекъснати пострадването и сечта на здрави дървета. Изсечените през последните години и по време на ремонта на ул. " Граф Игнатиев " дървета да бъдат възобновени с подобаващи нови на същото място, а не " някъде в региона ". В най-кратки периоди да бъде основан заложеният в Наредбата на СОС от 2007 година указател на дърветата в София, който да бъде наличен за всички жители, а на неизпълнилите тази наредба на СОС да бъде потърсена административна отговорност Реалният капиталов план за ремонта на ул. " Граф Игнатиев " да стане публично притежание.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР