Млади семейства обмислят да напуснат село Трилистник, в което 120

...
Млади семейства обмислят да напуснат село Трилистник, в което 120
Коментари Харесай

Семейства напускат Трилистник, страх ги е от нов потоп

Млади фамилии обмислят да изоставен село Трилистник, в което 120 къщи пострадаха при наводнението през септември. Те са обезпокоени, че потопът може да се повтори още веднъж през пролетта поради бавни и дълги процедури към почистването на канали и водоеми. Това описа пред " Марица " кметът на Трилистник Мирчо Петров. 



С помощта на Община " Марица " в селото е възобновена скъсаната дига, само че проблем остава " джунглата " в канала, за която отговорят няколко институции и министерства. Процедурите обаче са дълги и тромави, оплаква се кметът. След бедствието едно от фамилиите към този момент се е преместило в Пловдив, а стара жена отпътувала да живее при щерка си в Германия. Три млади фамилии, които преди няколко години вдигнали домове и желали да отгледат децата си в Трилистник, в този момент декларирали, че не могат да останат повече поради страха, че бедствието може още веднъж да се повтори.



" Не ни е до Коледа и празници. Опитваме да се съвземем след ужаса, който ни сполетя. С години събираш, градиш и за минути загубихме всичко, когато вълната опустоши къщите в селото ", описа 64-годишната Йорданка Лалева. Обяснява, че в никакъв случай няма да не помни онази заран, когато от три страни водата нахлула в къщата й. " Върнах се да спася животните, агнетата се бореха да си поемат въздух, потънали до врата във вода. Успях да ги избутам и вкарам в къщата ", спомня си Йорданка. Четири месеца по-късно фамилията продължава да ремонтира вредите в къщата, с цел да я пригоди още веднъж за живот. Дотук съумели със лични средства да смъкват прогизналата изолираност в наводнения партерен етаж, да създадат нови мазилки, изолации и даже да купят ново кухненско съоръжение. 



За първи път ще нарушат традицията и ще карат Коледа при една от дъщерите в Пловдив. В два фургона ще чества четиричленното семейство на Любен Джундрин, чиято къща на улица " Четвърта " беше пометена от стихията. Двата железни контейнера са в двора на опустошения дом. В единия са синът и дъщерята Данчо и Илиана, които са осми и пети клас. " Нищо от мебелите ни в детската стая не остана, от водата те се разпадаха в ръцете ни ", описаха децата. 



Първите дни след бедствието положителни хора донесли на семейство Джундрини тв приемник и нова пералня. Въпреки тежкото тестване, което понася фамилията, децата на Джундрини потеглиха на учебно заведение през септември.

Данчо и Илиана към този момент са украсили фургоните с коледни елени, имат дребна елхичка и светещи гирлянди. Джуджета и приказни герои посрещат посетителите, щом влязат в двора.



" За страдание, ще посрещнем празниците в двата фургона. Може да нямаме нищо, само че гледаме за децата да има въодушевление ", описа пред " Марица " майката Ирина Джундрина. Обяснява, че не е елементарно.  Във фургоните няма улеснения за готвене, тъй като се получава конденз и всичко почернява. " Затова сготвям на открито, в част от оживялата ни кухня, като сме я заградили с каквото можахме. Между двата фургона монтирахме дограма, с цел да се отоплим по-лесно ", описа Ирина. Не крие, че доста хора откликнали и не престават да им оказват помощ. В първите дни им донесли кревати за децата, след това скринове, с цел да приберат облеклата си. Получили помощ и от шеф.

Семейството към този момент е събрало тухли, дограма и други строителни материали. Времето обаче не разрешава в този момент да стартират възобновяване на дома си. Възнамеряват през пролетта да стартират работата по него. Планират да изградят нов покрив, да възстановят кухнята, трапезарията и стаята за децата.

 

Още на първата сесия през януари кметът на Трилистник Мирчо Петров ще предложи на съветниците събраните в кметството близо 25 хиляди лв. от донори да бъдат раздадени на всичките 120 семейства, потърпевши от наводнението. Според управника най-добре е те да ги  получат под формата на ваучери, с които да могат да си купят нужните строителни материали или обзавеждане. Според кмета във всеки един дом нанесените вреди възлизат на не по-малко от 20 хиляди лв.. В потърпевшите къщи има наводнени приземни етажи, съборени постройки и огради. Съсипани са техника и обзавеждане.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР