Млади жени и момичета бяха включени в кукерските групи, които

...
Млади жени и момичета бяха включени в кукерските групи, които
Коментари Харесай

И кукерки гониха злото в Сливенско

 Областният шеф на Сливен Чавдар Божурски, сътрудника му от Търговище Митко Стайков, шефове на ДАНС, териториалната конструкция на Министерство на вътрешните работи, кметът на Сливен Стефан Раодев и ръководителят на общинския съвет Димитър Читев, съветници и кметове на селата в района бяха посетители на празника.  На кукерските празници имаше и  Средствата от продажбата на сувенири ще отидат за довършването на православната черква в селото.  Женита Стайкова взе участие в кукерската група на селото-домакин Глушник. Женита е най-младият чиновник на регионалната администрация в Сливен след извоюван конкурс, нейни роднини живеят в селото.
Млади дами и девойки бяха включени в кукерските групи, които участваха в обичайните “Маскарадни игри” в Сливенско. Според традицията, маски и чанове поставят единствено младежи, мъже и не толкоз млади мъже. В днешните времена обаче се включва всеки, който може да издържи на тежестта от 10, та до 30 и повече кг чанове, както и на облеклото. Пък и дребното млади в обитаемоте места имали предпочитание да вземат участие по всевъзможен метод във възстановката на традициите – обясниха от кметството и локалното читалище в селото-домакин Глушник.

Компетентно жури под председателството на доц.д-р Владимир Демирев оценяваше участниците в карнавалните игри. Любопитното е, че до момента в който кукери представяха ритуала за посещаване в дома на собственик, измежду наричанията имаше, с изключение на “да сме работни и имотни”, и “грамотни”.

“Маскарадни игри” са обичайни празници, които община Сливен провежда. Този път хазаин бе кметството в Глушник наред с локалното читалище. Кметът Димитър Петков изиска амнистия от съселяните си, въпреки и ден преди Сирни Заговезни, и разгласи благотворителна самодейност. На площада бе отворен щанд за сувенири. Средствата от продажбата им ще отидат за довършването на православна черква в Глушник.

Кметът на община Сливен Стефан Радев поздрави участниците. Областните шефове на Сливен и Търговище, ръководителите на ДАНС, районно управление (на МВР) на Министерство на вътрешните работи, ръководителят на общинския съвет, съветници, кметове на обитаеми места почетоха събитието.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР