Млади изкуствоведи представят изложбата Нашата живопис в нови насокиДвама млади

...
Млади изкуствоведи представят изложбата Нашата живопис в нови насокиДвама млади
Коментари Харесай

Млади изкуствоведи представят изложбата „Нашата живопис в нови насоки”

Млади изкуствоведи показват изложбата „ Нашата живопис в нови насоки ”
Двама млади изкуствоведи показват в Софийската градска художествена изложба изложбата „ Нашата живопис в нови насоки ”.

Изследователският план на Неда Живкова и Любен Домозетски е върху предметността и изобразителното изкуство на 30 -40-те години на XX век в България, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Изложбата подчертава върху въздействията на немското придвижване нова определеност върху българското изкуство. Това придвижване поражда като отражение от Първата международна война, обгръща живота от следвоенните години, възникването на новите обществени съсловия и другите проблеми на обществото, описа Неда Живкова.

В българското изкуство тези въздействия се отразяват по друг метод, пречупени от художници, учили през 30-те години в Германия. По същото време у нас се основава Дружеството на новите художници, което сплотява млади създатели, привлечени от личността на Кирил Цонев.Именно тези млади създатели са показани в изложбата, разясни изкуствоведът.

Ценителите на изкуството могат да видят няколко сюжетни линии – новият живот на предметите, новият град, урбанистичната хармония, портрети и пейзажи. Ако се направи паралел сред немското и българското изкуство и на двете места са застъпени нисшите обществени съсловия. В България обаче тематиките за инвалидите от войната, военната каста, новата роля на дамите са показани много по-приглушено за разлика от Германия, счита Живкова.
 "Нашата живопис в нови насоки" е проучвателен план на двамата млади изкуствоведи и уредници в СГХГ "Нашата живопис в нови насоки" е проучвателен план на двамата млади изкуствоведи и уредници в СГХГ / БГНЕС
Любен Домозетски описа, че е притеглен от тази тема, защото 30-40-те години са извънредно динамичен от позиция на тематики интервал в нашето изкуство и културна история. Нашата галерия желае да обърне внимание и на по-малко известни създатели от това време като Асен Василев (по-известен с изследванията си в медиавистиката) и Карл Йорданов (известен с реставраторската активност в Боянската църква).

„ Изложбата вълнува със своята обществена ангажираност, с очебийно възприятие за пространство, за действителността, в която съществуват хората и предметите, чувството за модерния град ”, счита Домозетски. Като претекст да се занимава с този интервал, той изясни, че е считал да направи параленост сред 20-те и 30-те години на XX век. Неговата цел е да покаже, че двете десетилетия са извънредно разнообразни със своя заряд и тематични направления. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР