Млади художници и дизайнери от Нов български университет и Университета

Млади художници и дизайнери от Нов български университет и Университета ...

Художници направиха инсталации срещу застрояването край морето.


Млади художници и дизайнери от Нов български университет и Университета по приложни науки и изкуства Дортмунд се включват в кампанията "Да запазим Корал" за опазване природата на плажа край с. Лозенец чрез серия от инсталации, графични материали, фотографии и обекти.

Основната тема, която вдъхновява младите автори, е презастрояването на българското Черноморие. Те използват различни съвременни техники за работа с естествени материали, както и т.нар. land art - форма на творчество, родена в борбата за защита именно на застрашени места.

Проектът включи множество намеси и дейности на открито, изкуство, създадено за съответното място, на което бива представяно, както и концептуални типографски експерименти.

Творбите са създадени по време на творчески ателиета, които се проведоха през май в района на с. Лозенец в рамките на проекта "Биоморфни форми 2019". Той е част от програмата на фестивал "Майски дни на творческия дизайн 2019" и е организиран от департамент "Дизайн" и финансиран от Централния фонд за стратегическо развитие на НБУ.

В проекта участваха 40 студенти от двата университета, водещи на творчески ателиета бяха проф. Ларс Хармсен, проф. Оливер Лангбайн, проф. д-р Борис Сергинов, д-р Биляна Калоянова, Весела Станоева и Руслан Лозев.

Източник: duma.bg