Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три

...
Млади хора ще живеят 21 дни при семейства от три
Коментари Харесай

Градски младежи ще живеят 21 дни във видински села

Млади хора ще живеят 21 дни при фамилии от три видински села - Синаговци и Кошава в община Видин и Неговановци в община Ново село. Те ще би трябвало интензивно да вземат участие в живота на селото и да са от помощ на семейството, в което ще живеят. Това може да включва грижа за чистотата в къщата, помощ в градината, грижа за животни и други. В някои от селата има потребност и от други действия. "Резиденция баба " е самодейност на съдружие "Фабрика за хрумвания ", която свързва младежи от градовете и възрастни хора от селата в цяла България. Мисията на "Резиденция Баба " бе разисквана от уредниците и домакините от локалните читалища на седянка в Библиопощата във Видин.
"Това е един виновен опит с отворен край, в който тези герои имат опция да поддържат връзка, едните и другите да се учат взаимно. Селата, които ще вземат участие тази година в "Резиденция Баба ", са Синаговци, Кошава и Неговановци. Една от основните задачи на резидентите е, с изключение на да живеят с възрастните хора, при които ще бъдат настанени, да събират локални съкровища под формата на обичаи, занаяти, всевъзможни тайнства, които крие районът ", съобщи Милица Джаджева, която е представител на уредниците.
Престоят в селата ще е три седмици - от 23 август до 15 септември.
"Очакванията са ни резидентите да останат с положителни усещания от хората в Неговановци, да стане по- видимо нашето село в народен мащаб. Искаме да създадем и нещо скъпо, което да остане- герб на селото, битов ъгъл ", сподели Мариана Димитрова- секретар на Народно читалище "Светлина -1928 " в село Неговановци.
"Надявам се да се получи мост сред младежите, живеещи в града и хората, живеещи на село. Обмяна, опит на хрумвания. За локалните хора това е нещо ново в живота им, тъй че за тях ще е забавно ", съобщи Даниела Георгиева - секретар на национално читалище "Наука - 1925 " в село Синаговци.
"Ние чакаме младежите с интерес. Надявам се да останат удовлетворени от престоя. Ще се срещнат с нашите обичаи, с нашия фолклор, ще видят нашия плаж ", добави Надя Георгиева - секретар на национално читалище "Съзнание - 1928 " в село Кошава.
"Очаквам стандартите да се трансформират по отношение на нашия район, да видят какъв брой топли и гостоприемни хора сме и какъв брой тайнства, какъв брой магия се крие в нашия край ", сподели Славена Петрова, която е ръководител на съдружие "Видински фонд "Читалища ".
В края на престоя си в селата резидентите би трябвало да провеждат завършващо събитие дружно с локалните хора, на което да поканят и посетители от града. Желаещите да се включат в самодейността "Резиденция Баба " могат да аплайват до 30 юни.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР