Млади хора от поколението на т.нар. millenials е изправено пред

...
Млади хора от поколението на т.нар. millenials е изправено пред
Коментари Харесай

Младите изглеждат обречени да са по-бедни от родителите си, твърди "Креди Суис"

Млади хора от поколението на така наречен millenials е изправено пред провокации, каквито не са срещали мнозина от предците им и единствено малко на брой от тях ще живеят по-добре от родителите си.

Родените сред 1982 и 2000 година, т.е. хора, които през днешния ден са на възраст 17-35 години, са по-образовани от предходните генерации и повече от тях са с висше обучение, само че единствено експертите в софтуерния и финансовия бранш измежду тях имат късмет да преодолеят проклятието, надвиснало над генерацията им. В развитите пазарни стопански системи техните родители и предци са заели множеството работни места и жилища, а младите са затиснати от студентски задължения, заплащат цената за финансовите загуби от рецесията от 2008-2009 година, високата безработица, намалялата подвижност на трудовия пазар, затегнатия заможен пазар, поскъпващите жилища, растящото неравноправие, ограничавания достъп до пенсионни схеми.

В разрастващите се страни ситуацията е малко по-добро, само че като цяло никой не би ги нарекъл " потомство късметлия ".

Това сочи годишният отчет Global Wealth Report, оповестен във вторник от Credit Suisse Research Institute (CSRI) - анализаторски център към основаната в Швейцария банкова група " Креди Суис ".

Авторите показват, че младите нямат вероятностите, на които са се радвали родените в интервала 1949-1964г., само че от друга като релативно по-малка част от популацията през днешния ден би трябвало да им е спестена конкуренцията за места в университети, компании и жилищно кредитиране.

В развитите страни групата на 30-39 години е най-задлъжняла (предимно поради разноски за обучение и взимане на заеми за личен дом), до момента в който вероятностите даже за висшистите са да получават заплати, колкото родителите си. Те ще би трябвало да поемат финансовото задължение за попълване на пенсионните фондове на родителите си и за личното си обществено обезпечаване.

Мнозина от младите ще би трябвало и сами да се оправят в живота, защото прогнозите са, че не повече от половината от тях ще получат някакво завещание. И тъй като половината ще наследи солидно богатство, насъбрано от родителите им, то материалното неравноправие с другите 50% ще бъде много блестящо. Това потомство ще е с отчетливо по-дълбоко вътрешно разделяне в срваннение с предходните, считат в " Креди Суис ".

Регистрираме също, споделят създателите на отчета, че предприемчивостта на родените сред 1980 и 2000 година (измерена през броя на самонаетите) понижава в богатите страни от Организацията за икономическо сътрудничество и раз през последните 17 години, въпреки че мнозина ги определяха като " поколението на бизнесмените ". В Съединени американски щати, да вземем за пример, едвам 2% от тях са самонаети (срещу 8% от техните поколението на родители) и това е обща наклонност за цялото население, освен за младите (спад от 7.4% през 201г. на 6.5% през 2015г.).

Възможното пояснение за този спад е, че младите занапред ще станат дейни бизнесмени, в това число тъй като до неотдавна бизнес изискванията бяха сложни за започване на бизнес. Вероятно е също предприемчивите на възраст до 35 години да основават по няколко компании по едно и също време, което по-малко от техните предшественици са правили.

Едно от явленията, привличащо ниманието е, че от поколението Millennials са и някои от известните милиардери като основателите на Гугъл, Фейсбук, Twitter и други софтуерни компании. Ако през 2003г. е имало 21 милиардери под 40-годишна възраст в листата на сп. " Форбс " и 24 през 2010г., то през тази година броят им е скочил на 46. Но като група от всички милиардери, тежестта за тези 14 години им е намаляла от 5.8% на 2.8%.

 Годишен ритъм на растеж/намаляване на благосъстоянието на семействата по света през последните години.
Годишен ритъм на растеж/намаляване на благосъстоянието на семействата по света през последните години.

Кой управлява благосъстоянието на света

От една страна, 1% от най-богатите имат 51% от благосъстоянието на всички семейства по света. Ако се вземе за аршин това кой е милионер, то в безспорни измерения се оказва, че 36 милиона милионери посвета управляват 46% от благосъстоянието на семействата.

От друга страна, 70% от цялото пълнолетно население, т.е. към 3.5 милиарда души, имат активи и средства на стойност под 10 000 $. Тази група е цялостна най-вече с младежи и поколението на така наречен millenials е изправено пред провокации, каквито не са срещали мнозина от предците им.

Колко е богат светът през 2017г.

През последните 12 месеца благосъстоянието на света се усилва с движение, невиждано от 2012 година, с помощта на финансовите активи, само че и на активи отвън тях. Добавени са 16.7 трилиона $ до обща оценка от 280 трилиона $, или растеж от 6.4%.

За този интервал по света са се появили нови 2.3 милиона доларови милионери, съвсем половината от които са в Съединени американски щати. Отчасти поради повишаването с 3% на обменната стойност на еврото, нови 620 000 доларови милионери са се появили в съществени страни от еврозоната като Германия, Франция, Италия и Испания.

Докладът Global Wealth Report показва още, че в доста малко страни се записва понижаване броя на милионерите и главно това е в страни с обезценили се валути като Англия (-34 000 души) и Япония (-300 000 души). За сметка на това в Австралия са се появили нови 200 000 милионери, а още толкоз - в Китай и Индия, взети дружно.

Лидерът Полша

Полша се откроява като стопанската система, в която има максимален процентен напредък на благосъстоянието на семействата - нарастване от 18%, провокирано главно от скок в цените на материалните активи. Следват Израел (16%) и Южна Африка (15%), само че там повода е в обменния курс на националната валута по отношение на $. Като цяло Европа се показва добре с растеж от 6.4%, а четири страни попадат измежду топ 10 по растеж на благосъстоянието в безспорни измерения.

Десетилетие след експлоадирането на световната финансова и икономическа рецесия, отчетът регистрира, че за миналото време благосъстоянието на света се е нараснало с 27%, а доларовите милионери - с към 8.7 милиона души. Ако се резервира същото движение, към 2022 година международното благосъстояние ще доближи 341 трилиона $. През 2016 година растежът е бил 3.9%, предшестван от две години на оттегляне от по 0.5%. Най-шокиращият срив през миналото десетилетие е бил през 2008 година (-12.6%).

Съединени американски щати остават неосъществим водач и са добавили 8.5 трилиона $ към благосъстоянието на семействата си. Това е нарастване от 10.1% за година, както и половината от цялостното увеличение на благосъстоянието в света с 16.7 трлн. $ по отношение на 2016 година
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР