Млади, ентусиазирани и изпълнени с желание за развитие в треньорската

...
Млади, ентусиазирани и изпълнени с желание за развитие в треньорската
Коментари Харесай

Заедно в живота, съперници на полето

Млади, въодушевени и изпълнени с готовност за развиване в треньорската специалност. Това са двама от най-новите волейболни треньори при подрастващите у нас, които единствено преди няколко месеца поемат по сложния път в това занятие. Представяме ви: треньорката на на 15-годишните волейболистки на ЦСКА – Стела Орлова и треньорът на 15-годишните волейболистки на Звезди 94 Кристиян Илиев .

Стела Орлова е на 23 години от Чирпан, някогашна волейболистка от школата на Левски. Има едно присъединяване като състезателка на „ сините “ в шампионата Иван Николов през 2014 година с девойки под 20 години. През актуалната година приключи НСА, сега е магистър. Започва работа като треньор във ВК ЦСКА от септември.



Кристиян Илиев е на 22 години от София. Бивш волейболист от школата на ЦСКА. Предстои му довеждане докрай след няколко месеца в Национална спортна академия. Започва работа като треньор във ВК Звезди 94 от август.

 Заедно в живота, противници на полето

Фактът, че в клубовете си двамата водят състезателки от една и съща възраст, ги опълчва от началото на сезона на волейболното игрище и те са противници на полето. В същото време Стела и Кристиан са дружно в живота, живеят под един и същи покрив и са годеници. Скоро възнамеряват и женитба.

Само преди дни двамата означиха дебют в одобрения и уникален в девическото направление Коледен шампионат за Купа Иван Николов, който се организира в София. В XXIII издание на конкуренцията, съставът на Звезди 94 приключи с бронзовите медали, а състезателките на ЦСКА оформиха финалната четворката. И двата отбора сътвориха едни от най-вълнуващите мачове в шампионата, като направиха две петгеймови борби между тях, в това число и за бронзовите оценки. Два пъти спечелили излязоха волейболистките на Кристиан. В същото време обаче отборът на Стела има победа по сред им в първия полусезон от софийското градско състезание, като резултата в опълчването сред двамата е 2:1. Волейболистките на ЦСКА са и водачи във краткотрайното класиране на шампионата, до момента в който Звезди 94 са трети. Напрегнати моменти, трогателен дуел от двете страни на мрежата, доста страсти и анализи в къщи….



Смяна на клубната принадлежност на треньорското занятие

Стела Орлова е кадър на Левски, само че стартира да работи във безконечния съперник ЦСКА. Обяснява, че такава опция й се е отдала и тя е решила да я грабне с цел да стартира работа незабавно. „ Малко ми беше необичайно от началото, само че към този момент привиквам. Най-странното бе за моя татко, който е върл левскар и леко е срещу мен на мачове (смее се). Но към този момент, когато чуе извън някой да вика „ бий чорбата по главата “ откача.

Кристиан Илиев е кадър на ЦСКА, само че също не работи в родния си клуб, а отива във ВК Звезди 94. „ Помагах от няколко месеца в школата на Владо Николов и по едно и също време учех в НСА. Шефът на Звезди 94 Владимир Паскалев се свърза с мен през лятото и ми предложи да поема девойките. Много се зарадвах, не бях очаквал, че мога да получа действителен късмет за работа, още преди да съм приключил. Веднага се съгласих и ето ме в този момент треньор в Звезди “, изяснява Кристиян.



Заедно са към този момент от три години, задава се женитба

Запознават се в Национална спортна академия, където учат. „ Тя беше втори курс, аз одеве започвах. Видях я в коридора и незабавно ми направи усещане, след това успяхме да се срещнем “, споделя Кристиан. „ Поиска ми покана във Facebook и незабавно ми писа. И по този начин към този момент три години, а през юни, след Държавния ми изпит се сгодихме “, смее се Стела. Задава се и женитба на хоризонта, като е планувана за месец юли. Тогава ще бъдат завършили шампионатите и те ще могат да бъдат свободни за радостното събитие. Не им остава доста време да възнамеряват нещата, само че Стела разкрива, че едно от най-важните неща – роклята на булката е подготвена. Планират церемонията да се организира в Шато покрай родния град на Стела – Чирпан, а всички родственици и другари чакат с неспокойствие щастливото събитие.



Волейболът - централна тематика в къщи

„ Говорим си вечер главно за волейбол, обсъждаме нещата. Сядаме да ядем – приказваме за волейбол, вършим нещо друго, отново стигаме до тази тематика. Говорим за девойките в тази възраст. Стягаме женитба през лято, само че към този момент никой не приказва за приготовленията, а тематиките са ни тренировките, упражненията по време на подготвителния развой, идните мачовете и по този начин. “, изясняват всекидневието си двамата.

„ Понякога се поскарваме, само че като виждаме на къде отиват нещата стопираме. След това започваме да си приказваме за нещо друго. Първият мач посред ни бе на 27 ноември. Аз го победих с 3:1. След това бях болна три седмици, по този начин ми се отрази тази първа среща на полето. Кристиан го одобри по-спокойно, от колкото аз. Сега той ме победи два пъти на шампионата. В мен бушуваха разнообразни страсти, не бях на себе си, като черен облак бях, само че всичко минава. Следващият път за шампионата аз ще го победя. Води ме с 2:1 победи, само че аз ще му го върна и ще станем квит “, заканва се Стела.

 Трудно ли се работи с дами?

„ За мен не. Но считам, че женският волейбол е доста по-различен от мъжкия. И на прочувствено равнище, и на равнище техника. Стараем се да учим девойките на верен волейбол, подобен какъвто се играе в света. Не е значимо успеха на този стадий, а вярното осъществяване на всички детайли. Има клубове, които се стремят единствено към успеха и натъртват единствено на един детайл, да вземем за пример сервис. Да побеждават, само че по-късно тези девойки на никое място не не престават да играят. Важно за мен е, моите състезателки като станат на 18-19 години да са равни по осъществяване на детайлите на състезателките от водещите страни “, споделя Кристиян.

15-годишната възраст е една от най-трудните, като пубертетът „ тресе “ в цялостна степен девойките. Затова двамата се стараят оптимално да оказват помощ на състезателките да преминат през този интервал, да им оказват помощ със препоръки и да ги стимулират за подготвителния развой. Споделят, че най-големият проблем е разсеяността и мисленето за всевъзможни други неща отвън тренировките.

„ В този интервал девойките към този момент имат гаджета и мислят за тях, както и за излизане по срещи. Стават по-рязки в своите връзки. Уча ги на колектив. Да се държат обикновено една с друга. На нас това ни е най-трудното да станем обединен колектив “, споделя Стела.

Какво е да си млад треньор в България?

„ Много е мъчно да вземеш това решение. Много хора се отхвърлят. Завършват НСА и по-късно не не престават като треньори. Не не престават, тъй като нямат реализация и опция за добра работа в България. Но въпреки всичко, в случай че искаш, ще станеш, както аз направих “, разяснява Кристиян.

„ Ние двамата го искахме и го постигнахме. Намерението ни бе още като приключим НСА да се занимаваме с треньорска активност. Не е тъкмо това, което си представях. Не знаех, че ще бъде толкоз тежко. Особено на такива мачове по пет гейма, където се потиш, нерви от всякъде. Но като биеш най-после си заслужава. Особено като видиш усмивките на тези деца.. И всеки ден с тях, те се трансформират в част от твоето всекидневие. Стават като част от фамилията “, усмихва се Стела. А младите волейболистки на ЦСКА и засвидетелстват своята любов, като след последната сеща от шампионата Иван Николов изненадаха треньорката си с цветя и дарове, като й пожелаха доста благополучие и радостни празници.



Отдаденост на специалността

И двамата млади експерти са решили, че треньорството е специалността на техния живот. Или най-малко да този стадий от живота им. Смятат се за късметлии, тъй като са получили опция от ориста незабавно да стартират работа по специалността си. За тях това е определения път. Дават всичко от себе си. Дотолкова са изпълнени с възторг и предпочитание за работа, както и претърпяват прочувствено и всеки един мач, че това с отразява очевидно, като и двамата отслабнали от началото на работата си.

„ Свалих може би 7-8 кг от септември до в този момент “, разкрива Кристиян, който обаче продължава със същото твърдоглавие. „ За нас това беше първо тестване и първи подобен огромен шампионат. Още не знаем къде сме. Чувстваме се като зайци “, смее се Стела, която също споделя, че е отслабнала. И двамата декларират, че напрежението е огромно, изключително когато работиш с такава възраст, само че към този момент стартират да привикват и да натрупат прочут опит.

Реакциите на близките са разнообразни за техния старт в треньорската специалност. Според Кристиян някои се радват ти им пожелават триумф, а други не могат да повярват, че са се хванали с тази активност и са станали треньори. Роднините на Стела пък не могат да повярват, че е заменила Левски с ЦСКА. „ Хора, споделям - по този начин се случи, по този начин стана. Баща ми, отново дублирам е огромен левскар. Преди 10 години ме желаеха от ЦСКА, само че той отсече – не, отиваш да играеш в Левски. Сега неговите другари се майтапят с него, че ориста си знаела работата “, споделя Стела.

И двамата обобщават, че няма значение в кой клуб работиш. Важното е да го правиш с готовност и отдаденост. Да си треньор – това за тях е предопределение.


Прекадетките – най-равностойната възраст през този сезон в девическия волейбол
Прекадеткте, състезателки родени 2005/2006 година, по всеобщо мнение на специалистте е най-равностойната възраст в девическото направление на волейбола у нас. Това мнение споделят и двамата треньори.

„ Толкова равностойно състезание не съм виждал от дълго време. Ето и на шампионата Иван Николов, двата мача за медалите приключиха с петгеймови борби, което е показателно за изравнеността на силите. Това е хубаво и за децата, и за треньорите, тъй като поражда доста огромна конкуренция и съревнование. А това построява и характери. Според тях има перспективни състезателки в женското направление и с верни занимания може да излязат доста положителни волейболистки в бъдеще.



Коледните празници Стела и Кристиан честваха в Чирпан, в фамилна конюнктура. Предстоят малко почивни дни, които са единствените а тях. След това от началото на януари стартират отначало, с цялостно движение с тренировки и подготовка на младите волейболистки.

BGvolleyball.com
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР