Млади български творци от Украйна гостуваха в София по покана

...
Млади български творци от Украйна гостуваха в София по покана
Коментари Харесай

Бесарабски българи играят пиеси на Стратиев на български в Одеса

Млади български създатели от Украйна гостуваха в София по покана на Пътуващото читалище „ Бащино огнище ”, с цел да показват спектакъла „ Животът, въпреки и къс ” на сцената на спектакъл „ Сълза и смях ”. Те са бесарабски българи, живеят и работят в Одеса, а в свободното си време вършат спектакъл. Постановката по пиесата на Станислав Стратиев е в репертоара на Одеския български трагичен спектакъл, просъществувал за малко до 1940 година и възобновен през 2013 година към Всеукраинската социална организация „ Конгрес на българите в Украйна ”. Първото зрелище на новосъздадения спектакъл тогава е също по пиеса на българския драматург – „ Рейс ”.

През лятото на 2016 година спектакълът „ Животът, въпреки и къс ” печели две награди на фестивала „ Музите ” в Созопол: на журито „ За чудесно показване ” и на Държавната организация на българите в чужбина. През май 2017 година „ Животът, въпреки и къс ” е отличен като „ Най-добър театър ” на Международния сценичен фестивал „ Велко Кънев ” в Тополовград.

В звуковия файл може да чуете диалога с трима от основателите на представлението – младия режисьор Станислав Садаклиев и актьорите Мариана Чепразова и Виталий Зеленков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР