Младежкото обединение на БСП в старата столица изпрати 130-годишна тухла

...
Младежкото обединение на БСП в старата столица изпрати 130-годишна тухла
Коментари Харесай

БСП изпрати на Каракачанов 130-годишна тухла

Младежкото обединяване на Българска социалистическа партия в остарялата столица изпрати 130-годишна тухла на военния министър Красимир Каракачанов. Тя е от руините на постройките в Старото военно учебно заведение. Те са били дом на славния 18-ти Етърски пехотен полк, взел участие в Балканската война, Първата международна война и Втората международна война.

С това младите социалисти от Българска социалистическа партия желаят да насочат вниманието на министъра и ръководеното от него ведомство към обстоятелството, че всички здания, знак на военната ни история, бяха унищожени по време на по този начин наречения воден цикъл в остарялата столица. Част от постройките, които са общинска благосъстоятелност, бяха съборени, а други бяха оставени на произвола на ориста и през днешния ден се разрушават пред погледа на всички.

„ Поне част от монолитните здания трябваше да бъдат непокътнати, а не да бъдат разбивани под предтекст, че на тяхно място ще има нов градски център, за който даже не е направена първа копка. Изграждането на нов център звучи толкоз хипотетично в визиите на великотърновци, че надали някой е оптимист за неговата реализация. Единственото, което беше направено по въпроса е изкопаването на големи ями, съсипване на построена инфраструктура и принуждаването на десетки институции да търсят нови офиси. А тези здания умерено можеха да бъдат музей на славната ни военна история “, показа общинският ръководител на младите социалисти Михаил Михалев.

Ето и съпътстващото писмо, което младежите изпратиха на Красимир Каракачанов, дружно с тухлата от 1888-ма година.

Уважаеми господин Каракачанов,

Велико Търново има славна история освен от времето на Средновековието, а и по време на българското Възраждане. Веднага след Освобождението остарялата столица става стожер на новата страна. Именно тук е направена и призната първата конституция.

Но Велико Търново има и славна военна история. Особено ярки са подвизите на 18-ти Етърски пехотен полк, който се бори за Родината в Балканската война, Първата международна война и Втората международна война. Формиран е през 1889 година. Именно тогава са построени и старите казарми във Велико Търново с тухли, които са създадени година по-рано. Една от тях към този момент е в ръцете Ви. Именно тези казарми по-късно стават дом на първото Висше военно учебно заведение в България, преместено във Велико Търново през 1958-ма година. Там се приготвят доста от видните български офицери. През 70-те години Националният боен университет е изместен на днешното си място. Сградите на 18-ти Етърски пехотен полк не престават да съществуват, като се употребяват от разнообразни наематели и администрации. През 2011-та година обаче стартира поетапното им заличаване, огромна част от тях бяха съборени поради водния цикъл в града, а други бяха изоставени на произвола на ориста и през днешния ден са превърнати в руини. Монолитните здания се разпадат пред погледа на локалната власт, а пред тях са изкопани големи ями.

Самият факт, че тухлите от славната ни военна история са пръснати по полето на забравата, приказва за пренебрежение към българщината и храбрите български бойци, дали живота си за своето oтечество. Да, постройките на 18-ти Етърски пехотен полк са общинска благосъстоятелност и тяхното заличаване е обвързвано с построяването на нов градски център, за който локалната власт не е направила даже първа копка през последните осем години. Но белким тези здания нямаше по какъв начин да бъдат непокътнати, с цел да служат за образец на днешните генерации и да вдъхват убеденост в утрешния ден? Нима не могат да бъдат превърнати в търговски площи или в музей на славната ни история? А още по-притеснително е, че страната не е сметнала за належащо да ги отбрани със специфичен статут и да ги дефинира като част от историческото ни завещание.

Уважаеми господин министър, апелирам, запазете най-малко тази тухла и я сложете на видно място в Министерството на защитата, тъй като скоро тя ще е единственият спомен за 18-ти Етърски пехотен полк. Има и втора опция, тя зависи от общите старания на локалната власт и държавната, която във Ваше лице може да предприеме ограничения за опазване на постройките в Старото военно учебно заведение.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР