Младежки театър „Николай Бинев“ организира мирен протест заради опасността част

...
Младежки театър „Николай Бинев“ организира мирен протест заради опасността част
Коментари Харесай

КЕВР иска част от сградата на Младежкия театър в София, артистите готвят протест, министърът мълчи

Младежки спектакъл „ Николай Бинев “ провежда кротичък митинг поради заплахата част от парцела да му бъде отнета и безплатно дадена на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). Демонстрацията ще се организира на 30 май (понеделник) от 10:30 пред централния вход на постройката,

От писмото излиза наяве, че КЕВР е поискала от Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ) да придобие парцела през месец февруари тази година. Като причина комисията е показала, че противоречивата част от постройката е с „ отпаднала нужда “.

Ето цялостния текст на отвореното писмо на Младежки спектакъл " Николай Бинев ":

СКЪПИ КОЛЕГИ И ПРИЯТЕЛИ,

Броени дни откакто отбелязахме един от най-светлите български празници – 24-ти май – Денят на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската книжовност; ден, в който си припомняме за значимостта на културата в едно общество, за жалост, ентусиазмът от тази хубав празник е заместен от ежедневните борби за битие и оцеляване. Често тези борби не са в областта на културата, изкуството и духовността, а в полето на битовизма и бюрокрацията. От няколко месеца, пред сходен проблем е изправен и Младежки спектакъл „ Николай Бинев “, а за решаването му в този момент търсим поддръжка от цялата културна общност, както и от всеки, който има вяра, че България и нашите деца заслужават да имат достъп до качествено изкуство.

През месец февруари 2022 година Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) входира кореспонденция в Министерство на районното развиване и благоустройството (МРРБ), в която декларира желанието си да придобие безплатно парцел, който е част от постройката на Младежки спектакъл, потвърждавайки, че парцелът ни е с „ отпаднала нужда “. Имотът, който е благосъстоятелност на Младежки спектакъл и за който театърът има акт за държавна благосъстоятелност, и който изрично не е с отпаднала нужда – даже в противен случай! Младежки спектакъл възнамерява основаването на напълно нова сцена за куклен спектакъл, която да даде опция на нашите най-ценни и обичани фенове – децата, да се насладят на магията на кукления спектакъл.

Във връзка със запитването на КЕВР от 25.02.2022 година, постъпило в Министерство на регионалното развитие на 04.03.2022 година, Министерство на районното развиване и благоустройството изисква от Министерство на културата и Младежки спектакъл мнения дали визираният парцел е с отпаднала нужда с оглед опцията за угаждане настояването на КЕВР. Ръководството на Младежки спектакъл изготвя шест страници мнение, в което стимулирано и изрично декларира, че пространството не е с отпаднала нужда и театърът към този момент е подхванал стъпки за превръщането му в сцена за куклен спектакъл според художествения профил на института. Това наше мнение е предоставено на Министъра на районното развиване и благоустройството и на Министъра на културата.

На 03.05.2022 година, Министерство на регионалното развитие изпраща второ писмо до Министерство на културата по към този момент формирана кореспонденция, с копие до нас, в което пишат, че към сегашния миг към момента не е постъпило писмо от Министъра на културата, което е от значително значение с оглед действане по преписката, а такова е постъпило единствено от шефа на Младежки спектакъл. В отговор на това писмо, на 10.05.2022 година, Младежки спектакъл изпраща ново писмо до Министерство на регионалното развитие, с което още веднъж изрично удостоверява нуждата на Театъра от описаното нагоре помещение.

Към 25.05.2022 година Министерството на културата към момента не е изпратило свое мнение, което основава терзание, стрес и неустановеност у всички нас каква ще бъде ориста на собствеността освен на Младежки спектакъл, само че и на всички български държавни културни институти.

Хипотетичното основаване на казус във връзка с лишаване на част от собствеността на един спектакъл, безспорно ще рефлектира и върху собствеността на други държавни културни институти, която в бъдеще би могла да бъде оповестена за отпаднала от нужда и конфискувана безплатно, от която и да друга държавна конструкция. Именно затова имаме вяра, че борбата ни да опазим целостта на българските театри, с цел да могат те да извършват своите задължения в региона на изкуството и културата, е обвързване на всеки от нас. Затова се обръщаме към нашите сътрудници от другите театрални институти, към нашите фенове и към приятелите на Младежки спектакъл с зов за обществена поддръжка от всеки, който има вяра в тази задача.

В продължение на десетилетия, Младежки спектакъл нямаше собствен дом, мечтаейки в миналото още веднъж да се завърне „ вкъщи “ – на бул. „ Княз Александър Дондуков “ 8. Днес всички преглеждаме с голямо безпокойствие опцията 435 кв. м от постройката на Театъра да ни бъдат отнети с административни способи, за настаняване на администрация в центъра на столицата, нямаща нищо общо с културния бранш, без значение от безапелационното ни мнение, че обсъжданото пространство ще бъде употребявано за развъждане и възпитаване на театралния усет и човешките полезности на най-ценната част от нашето общество, а точно децата ни! Категорично помещението не е с отпаднала нужда за Младежки спектакъл!

Младежки спектакъл „ Николай Бинев е единственият държавен драматично-куклен спектакъл в София с непрекъсната натрупа и надълбоко имаме вяра, че е наш дълг да продължаваме да следваме задачата, с която нашият спектакъл е основан преди 80 години – да бъде място, което обръща особено внимание на децата и младежите. Днес, фантазията ни за обособяването на сцена за куклен спектакъл в границите на личния ни парцел, наподобява застрашена, само че имаме вяра, че с Вашата поддръжка ще успеем освен да я запазим жива, само че и да я превърнем в действителност.

Разчитаме, че всеки, който желае да ни поддържа, ще се включи в нашия кротичък митинг, който ще се състои на 30.05 (понеделник) от 10:30 ч. пред Централния вход на Младежки спектакъл и ще пристигна, с цел да изрази персоналната си позиция. Ще протестираме в навечерието на Международния ден на детето, с вярата, че идващият Ден на детето ще бъде посрещнат на новата куклена сцена, в която децата да се допрян до хубостта и магията на кукления спектакъл. Убедени сме, че в случай че всички, които вършим и обичаме българския спектакъл застанем един до друг – можем да защитим и опазим неприкосновеността си като храм на изкуството, и отстояваме правото си да сътворяваме изкуство в личния си дом, тъй като през днешния ден Младежки спектакъл изпраща това отворено писмо с молба за поддръжка, само че на следващия ден, създател на това писмо може да бъде екипът на всеки различен държавен или общински културен институт.

от екипа на Младежки спектакъл „ Николай Бинев “

Михаил Байков – шеф
Делян Тодоров – зам.-директор

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР