Младежката организация на Движение България на гражданите“ внесе жалба до

...
Младежката организация на Движение България на гражданите“ внесе жалба до
Коментари Харесай

ДБГ с жалба до омбудсмана срещу отказа на властта да въведе машинно и дистанционно гласуване

Младежката организация на Движение „ България на жителите “ внесе тъжба до омбудсмана Мая Манолова срещу отхвърли на властта да вкара машинно и отдалечено гласоподаване.
 Управляващите лимитират машинното гласоподаване, забавят електронното и махат номерата на партиите
В жалбата на ДБГ се показва, че не са изпълнени наредбите в промените и допълненията в Изборния кодекс от 2016 година за правото на машинно гласоподаване, което е трябвало да се обезпечи още за президентските избори. Държавата нарушава и признатите спомагателни разпореждания, които дават право на отдалечено електронно гласоподаване.

Законът не е спазен нито за парламентарните избори през 2017 година, нито на извършените частични избори в 11 общини и обитаеми места. Отказът за машинно гласоподаване тогава ЦИК изяснява с късия период за обезпечаване на техниката. От измененията в ИК до момента ЦИК единствено е оповестила социална поръчка за реализатор, който да изследва пазара за машини за гласоподаване. Поръчката е за 12 500 лева, само че няма определен реализатор, написа още в писмото.

Според ДБГ това потвърждава, че властта няма желание да обезпечи техниката, която би могла да пресече изборните измами и да увеличи изборната интензивност.

Въвеждането на отдалечено електронно гласоподаване пък ще помогне на тези близо 2 млн. българи зад граница, които желаят да дадат своя избор, само че не могат да стигнат до гласоподавателите секции. Чрез новите технологии те биха дали своят вот. Ясно е, че никоя партия в Народното събрание няма интерес да извърши наредбите на закона, считат младежите от ДБГ.

Правата ми като жител и гласоподавател са нарушени, защото Министерският съвет и Централната изборна комисия не дават опция да се упражнява избор посредством машинно и отдалечено електронно гласоподаване, макар законовите разпореждания, съобщи ръководителят на младежката организация Андрей Петков

От партията са подали тъжби и до Президентството, Министерския съвет и ЦИК.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР