Младежката организация на ДБГ сезира омбудсмана Мая Манолова за отказа

...
Младежката организация на ДБГ сезира омбудсмана Мая Манолова за отказа
Коментари Харесай

Младежите на ДБГ сезираха омбудсмана за електронното гласуване

Младежката организация на ДБГ сезира омбудсмана Мая Манолова за отхвърли на властта да вкара машинно и отдалечено гласоподаване , оповестяват от Движение " България на жителите ".

" Смятам, че правата ми като жител и гласоподавател са нарушени, защото министерският съвет и Централната изборна комисия не дават опция да се упражвява избор посредством машинно и отдалечено електронно гласоподаване, макар законовите разпореждания. " - съобщи ръководителят на младежката организация Андрей Петков.

В жалбата до омбудсмана се пос о чва, че в проектобюджета за 2019 година, когато ще се гласоподава за Европарламент и за локална власт, парите на ЦИК са единствено с към 600 хиляди лева повече спрямо 2018 година, през която не се провеждха избори.

В документа се акцентира, че властта не е изпълнила наредбите в промените и допълненията в Изборния кодекс от 2016 година за правото на машинно гласоподаване, което е трябвало да се обезпечи още за президентските избори. Законът не е спазен нито за парламентарните избори през 2017 година, нито на извършените частични избори в 11 общини и обитаеми места.

Тогава ЦИК изяснява отхвърли да провежда машинно гласоподаване с късия период за обезпечаване на техниката. От измененията в Изборния кодекс до момента ЦИК единствено е оповестила социална поръчка за реализатор, който да изследва пазара за машини за гласоподаване. Поръчката е за 12 500 лева, само че няма определен реализатор, допълват от ДБГ.

Вносителите на жалбата обобщават, че страната нарушава и признатите спомагателни разпореждания в Избирателния кодекс, които дават право на отдалечено електронно гласоподаване.

 Отлагат електронното гласоподаване
Отлагат електронното гласоподаване

ГЕРБ и Оперативна програма внесоха в петък следобяд промени в Избирателния кодекс

Според тях, властта няма желание да обезпечи техниката, която би могла да пресече изборните измами и да увеличи изборната интензивност.

От ДБГ припомнят аргумента, че въвеждането на дистанионно електронно гласоподаване ще помогне за присъединяване във вота на близо 2 млн. българи зад граница, които желаят да дадат своя глас, само че не могат да стигнат до гласоподавателите секции.

Ясно е, че никоя партия в Народното събрание няма интерес да извърши наредбите на закона, считат младежите от ДБГ. Те подадоха тъжби за нарушени изборни права и до президентството, министерския съвет и ЦИК.

Вчера омбудсманът Мая Манолова изпрати отворено писмо в Народното събрание, в което приканва депутатите да изпълнят наредбите от Изборния кодекс, в частта за машинното и електронното отдалечено гласоподаване.

 Манолова напомня на депутатите за машинното и за електронното гласоподаване
Манолова напомня на депутатите за машинното и за електронното гласоподаване

В бюджета на ЦИК за 2019 година имало единствено 600 000 лева повече от парите за 2018 година
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР