Младежите от инициативна група „Заедно за Берковица“, които стартираха онлайн

...
Младежите от инициативна група „Заедно за Берковица“, които стартираха онлайн
Коментари Харесай

Младежи от Берковица питат кмета за лесопарк „Калето“, вижте техните идеи

Младежите от инициативна група „ Заедно за Берковица “, които стартираха онлайн плана „ Спаси Берковица “, към този момент работят интензивно за възстановяване на средата в градчето по Ком. Те са подели дейна акция за облагородяване на лесопарк „ Калето “. В отворено писмо до кмета и медиите те задават въпроси за поддръжката му и дават оферти по какъв начин може местността да се трансформира в привлекателно място за отмора и отдих. Младежите изрично декларират, че общината може да разчита на тях за осъществяването на концепцията им. Те са склонни със лични сили и средства да осъществят предложенията си.
Вижте въпросите на младежите от „ Заедно за Берковица “ към кмета:
• Защо пътят по цялото продължение на парка/местността не е разчистен от заобикалящата го растителност и не е обезпечен нужният прием? Това води до липса на видимост, неспособност за разминаване на два автомобила, неспособност за разминаване сред пешеходци и коли.
• Защо на никое място няма сложени кошчета за отпадък? Тяхната липса подготвя към замърсяване на парка/местността и нарушение на екоравновесието в него.
• Защо няма сложени пейки по продължение на пътя към върха на „ Калето “?
• Защо няма сложени табели, описващи съществуващата флора и фауна в местността / парка, а единствената табела, обозначаваща пътят към цитадела „ Калето “, е обхваната от клони и шубраци, т.е. не се вижда?
• Защо горските пътеки към върха не са поддържани? Липсата на съответно стопанисване ги е трансформирало в публични тоалетни и сметища.
• Защо на никое място не е обезпечена чешма за пиянство на вода, при изискване, че има основани условия за това?
• Защо цитадела „ Калето “ не се стопанисва по никакъв метод? Крепостните стени са покрити с шубраци, къпини, дървета, не се виждат. Голяма част от разкритите в миналото крепостни остатъци към този момент са тотално изгубени и разрушени. Пътят до върха на крепостта е извънредно сложен за прекосяване, макар, че е с дължина към 30-40 метра.
• Защо постройките в подножието на крепостта не се стопанисват или отстранен? В момента те се употребяват за тоалетни и котило на бездомници.
„ Това са дребна част от въпросите, които желаеме да Ви зададем. А ето и няколко оферти от наша страна, които се надяваме, че ще разгледате подробно и ще проведете нужните за тях заседания и съвещания, които ще доведат до съответни решения, целящи запазването и облагородяването на лесопарк/местност „ Калето “, пишат уредниците.
Ето и техните хрумвания:
• Засаждане на подобаваща растителност по перилата на моста, водещ към лесопарк/местност „ Калето “ (преди „ Балкантурист “);
• Разчистване/разширяване на пътя (съобразено с описания в законовите уредби отстъп/банкет) по продължение на целия парк/местност, за безвредното напредване на хора и автомобили;
• Поставяне на осведомителни табели – за цитадела „ Калето “, за флората и фауната в лесопарка/местността;
• Разкриване на горските пътеки към крепостта и слагането на обозначаващи за тях табели;
• Поставяне на пейки/места за отдих по продължение на пътя към крепостта, както и слагане на кошчета за отпадък до тях и ежеседмичното им почистване;
• Поставяне на огромен резервоар за боклук/ контейнери за разделно събиране. Подходящо място за това би било кръстовището/разклонението на пътя към вилната зона в местността – под някогашния ресторант „ Ловен дом “;
• Разчистване и замяна на табелата, обозначаваща пътя към цитадела „ Калето “
• За цитадела „ Калето “:
- Почистване на предните стени на крепостта. Премахване на израсналите дървета, разчистване на шубраци и плевели.
- Разкриване на пътеката към върха
- Разкриване на крепостните стени, разкопаните и забележими остатъци от крепостта, както и слагане на осведомителни табели
- Обособяване на чешма в подножието на крепостта
- Проект за реализирането на археологическа активност за откриване на крепостта.
„ Това са част от нашите въпроси и оферти. Очакваме да им обърнете внимание, да проведете нужните съвещания с виновните за тях лица и отдели и да деянията схващане към казуса с лесопарк/местност „ Калето “. Моля, обърнете внимание, че част от тях не изискват никакъв финансов запас, а просто вярното и проведено систематизиране на работната активност на съществуващите към общината отдели. Ако е нужно финансиране за някое от нашите оферти, то то е повече от минимално и не е фактор, който да попречи към опазването на лесопарка/местността “, считат от „ Заедно за Берковица “.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР