Младежите, които мечтаят да станат юристи, ще могат да влизат

...
Младежите, които мечтаят да станат юристи, ще могат да влизат
Коментари Харесай

Младежите, които мечтаят да станат юристи, тази година ще влизат в университетите без изпит

Младежите, които мечтаят да станат адвокати, ще могат да влизат в университетите без кандидат-студентски изпити, само че с оценките от матурите. 

Тази опция регламентират признатите през днешния ден от Министерския съвет промени в Наредбата за единните държавни условия за придобиване на висше обучение по специалността „ Право ” и професионална подготовка „ правист ”, оповестиха от МОН.

Измененията в документа са подкрепени от деканите на юридическите факултети в страната. Според мненията им е оправдано и през образователната 2022-2023 година да се резервира методът на банкет от последните две години – с оценките от ДЗИ, без приемни изпити по български език и литература и по история на България. Мотивите са свързани с епидемиологичната конюнктура и нуждата да се сведе до най-малко събирането на огромни групи от хора на конкурсните изпити, съобщи през днешния ден.бг.

В последните две години поредно наредбата беше изменяна, с цел да се даде независимост на университетите за преценка и избор дали да реализират приема на студенти чрез писмени конкурсни изпити по български език и по история на България или за балообразуващи да послужат оценките от държавните зрелостни изпити.

От зрелостниците, които желаят да аплайват „ Право “ през идната академична година, ще се изисква висока оценка на матурата по български език и литература. В някои от университетите обаче ще е належащо и явяване на приемен изпит. Това излиза наяве от информацията за балообразуването във всички специалности във висшите учебни заведения за академичната 2022/2023 година, подадена до Министерството на образованието и науката.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР