Младежи с увреден слух от Пловдив се учат на скално

...
Младежи с увреден слух от Пловдив се учат на скално
Коментари Харесай

Младежи с увреден слух от Пловдив се учат на скално катерене

Младежи с повреден слух от Пловдив се учат на скално катерене. Това стана допустимо с помощта на плана „ Аз мога “, подсилен от общината, 68 бригада „ Специални сили “, спелеолози и психолози. Уроците ще се организират всеки уикенд до месец ноември, а задачата е образованията да провокират интерес у младежите към този тип спорт.

До момента в образованието се включиха 16 младежи, като първият урок се организира на Гребната база в Пловдив. Инструктори по скално катерене, спелеолози и доброволци дадоха препоръки на младежите и ги срещнаха с оборудването.

Според инструкторите, рискове при катеренето постоянно има и хората не би трябвало да ги подценяват. „ Идеята е през днешния ден да се качат на по една седалка, да виснат за мъничко на въже, да видят, че е безвредно. Най-важното, което ние самите би трябвало да знаем е, че човек не е по-голям от планината, не е по-силен от Господ и от гравитацията и зависи напълно от своите другари, сътрудници и сътрудници. Сам не можеш да направиш съвсем нищо “, безапелационен е ръководителят на плана Крум Сираков. По думите му това занятие е извънредно забавно, само че без подобаващата екипировка и подготовка практикуването му може да бъде доста рисково. „ Не поучавам никой да го прави самичък. Има задоволително клубове в България, където човек може да изкара съответния курс и след това да се забавлява без да се претрепе някъде “, добави той.

Някои от престрашилите се признаха, че се катерят за пръв път. „ Искам да опитам какво е това да се катериш, по какъв начин ще се почувстваш, какво е вълнението, какво е възприятието. Преди малко ме беше боязън. Сега като ми обясниха множеството неща и съм все по-спокойна и имам храброст да опитам “, сподели Мария Косева, която се включи в заниманията. „ Основното нещо е, че когато се изкачваме натискаме с крайници, а не използваме ръцете. Трябва да сме спокойни, с цел да сме уравновесени “, разкри тънкости от катеренето тя.

През септември младежите ще се катерят на канара в подножието на рид Бунарджика. А уредниците възнамеряват занимания последващи занимания с водни спортове и туристическо насочване.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР