Младежи с български корени от Северна Македония, Молдова, Украйна, Албания

...
Младежи с български корени от Северна Македония, Молдова, Украйна, Албания
Коментари Харесай

Фестивал събра младежи с български корени в Кранево

Младежи с български корени от Северна Македония, Молдова, Украйна, Албания и Сърбия се събраха в село Кранево за 25-я есенен семинар, проведен от Фондация " Българска памет ". Тази година форумът се организира под мотото " Европейското цифрово и стабилно бъдеще в ръцете на младите ".

Кранево, Балчик

Някои от младежите идват у нас за първи път. Те обаче приказват български и познават историята ни.
Арина Димова-Молдова: Знам доста за Варна и България. Знам за основаването на България от хан Аспарух, за цар Симеон Велики, за Златният век на България.Мария Бурлакова-Украйна: Аз знам,че България от дълго време е била доста огромна страна, тя се е борила за своята самостоятелност, за църквата, за езика.
Все повече младежи от българската историческа диаспора желаят да продължат образованието си в България. За тях местата в университетите се усилват, както и размерът на стипендиите.
Милен Врабевски, ръководител на Фондация " Българска памет ": Да продължим на чист български език граденето на стопански мостове, както и информацията която би трябвало да бъде подадена на тези деца за опциите, които дава България освен за обучение, само че и за кариерно развиване.
Мария Бурлакова и доста от нейните другари желаят да учат в България.
Мария Бурлакова-Украйна: Именно в София, в университета " Климент Охридски ". Мисля своето бъдеще да свържа с езиците.
Милен Врабевски акцентира, че измежду главните задания на Фондация " Българска памет " е откриването на българско учебно заведение в Одеса, където живеят над 250 000 наши сънародници.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР