Младежи от Владая пазят жива традицията на коледуванетоКоледари обикалят домове

...
Младежи от Владая пазят жива традицията на коледуванетоКоледари обикалят домове
Коментари Харесай

Младежи от Владая пазят жива традицията на коледуването

Младежи от Владая пазят жива традицията на коледуването
Коледари обикалят домове в с. Владая, Софийско, с цел да занесат здраве и благодат на стопаните, съобщи кореспондент на БГНЕС.

Срещата на жителите с групата е дълго чакана, тъй като традицията е възобновена от предходната година. Заслуга по тази причина имат братята Митко и Владо Митеви, които са научили коледарите от Народно читалище „ Светлина 1906 “, на всичко, което би трябвало да създадат когато потропат на вратата на стопаните.

„ Тази група от хора сме супер запалени по това да поддържаме националното, българското. С тези момчета, по-височките, взехме решение да съберем групата, дребните да ги подучим по вените им да върви националното, българщината. Да не се не помни българското “, сподели 17-годишният Георги Станев, който изясни, че по принцип в коледарските групи няма девойки, само че в тяхната те носят и пазят получените пари и блага.

Пълнолетният Иван Апостолов споделя, че обикалят всяка къща, само че има и такива, чиито порти не се отварят за тях. Въпреки това отворените врати доминират.

„ Коледар е човек, който обикаля по къщите, пожелава здраве, благополучие, обич и всичко най-хубаво на всички домакини “, обясни младото момче.

Мария Сергиева сподели, че хората са доста великодушни и дават всичко каквото имат –пари и плодове. Но не това е повода тя да е паралелно до момчетата, а това, че обича традициите и желае те да се запазят. Нейният брат Ясен, който е на 9 години за първи път влиза в ролята на коледар.

„ Тази година се възпламених по коледуването и взех решение да опитвам. Хареса ми това, че българското е непокътнато и съвсем на никое място няма коледари “, сподели с искра в очите дребното момче.

С ария на уста, усмивки до ушите и богат ресурс от наричания за здраве, благодат и имане, групата оглася Владая. Тя е дълго чакана във всеки дом, чиито врати са необятно отворени. Чул песента им в двора излиза Димитър Ласков, с цел да ги посрещне с бонбони и алено вино.

„ Естествено, че ги очакваме– кучето е вързано, вратата е отворена и сме подготвени да ги посрещнем. Това е едно огромно благополучие за нас. Това е за втора година. Дано да се повтаря и в идващите години. Дарих ги с гевреци и им дадох някой и различен лев. Пожелавам си всички да сме живи и здрави, спокойни. Всичко друго ще пристигна от самосебе си “, сподели стопанинът и добави, че групата е добре пристигнала, само че да не гледа за млади момета в къщата му, както пее в песента, с която влиза в дворовете, тъй като в неговата към момента не ги дава. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР