Младеж от най-нисшата каста в Индия беше пребит до смърт

...
Младеж от най-нисшата каста в Индия беше пребит до смърт
Коментари Харесай

Пребиха до смърт индиец от нисшата каста , защото гледал фолклорни танци


Младеж от най-нисшата прослойка в Индия беше пребит до гибел от група мъже по-висша прослойка, тъй като гледал осъществяване на обичайни индийски танци, заяви полицията.

21 годишният Джаеш Соланки и братовчед му Пракаш били нападнати късно нощес до момента в който гледали гарба – национален танц, изпълняван по време на деветдневния празник Навратри.

Нападението в западния щат Гуджарат е следващият случай с принуждение против далити, които са на дъното на надълбоко вкоренената обществена подчиненост в Индия.

„ Арестувахме 8 лица обвинени за пребиването на Джаеш Соланки в селището Борсад ”, заяви началникът на локалната полиция.

Органите на реда са получили тъжба от братовчеда на жертвата Пракаш, който свидетелствал, че един от нападателите почнал да им държи сметка за какво гледат танците.

Нападателите първо обиждали двамата младежи, че са от нисша прослойка, след това довели подкрепление от още 7 души и почнали да ги бият.

Джаеш бил блъснат мощно в стена, блъснал главата си и изгубил схващане. В болничното заведение единствено установили гибелта му.

Нападателите твърдели, че далитите нямат право да гледат гарба, заяви организация Прес концерн ъв Индия.

Далитите, известни преди като „ недосегаеми ” са измежду най-маргиназизираните обществени групи в Индия, където кастовата дискриминация е сложена отвън закона, само че остава необятно публикувана.

Миналата седмица двама далити бяха пребити от индуси от по-висша прослойка в Гуджарат, тъй като си били пуснали мустаци.

Миналата година имаше прояви на яд и всеобщи митинги откакто четирима далити бяха набедени, че са умъртвили крава, считана от индусите за свещено животно, и бяха съблечени голи и линчувани.

След това индийският министър председател Нарендра Моди прикани за слагане завършек на офанзивите против далити и на кастовата дискриминация в страната. /АФП
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР