Младата жена, която загина вчера при нелеп инцидент с лавина

...
Младата жена, която загина вчера при нелеп инцидент с лавина
Коментари Харесай

Загиналата в Пирин след лавина се казва Ния, тя била опитен преводач и планинар, първа нейна СНИМКА

Младата жена, която почина през вчерашния ден при безразсъден случай с лавина в Пирин, е опитната преводачка Ния Трейман. Инцидентът се случи през вчерашния ден към 17:00 часа. 25-годишната Ниа е била на преход в снежната планина с двама свои другари към хижа „ Синаница “.
Намирайки се на Момин връх, Ниа по нехайство е стъпила на снежна козирка, която се е счупила и това е провокирало лавина, която повлякла и затрупала младата жена. Въпреки извънредно бързата готовност и идване на спасителите до мястото на случая, те не можаха да спасят дамата.



Веднага след подадения сигнал са образувани две групи от по две шейни, като втората група включва и кучето Норт, описа спасителят Атанас Уков. Имахме много компликации, тъй като мястото се намира в средата на планината, теренът е извънредно мъчнопроходим и рисков. Все отново кучето съумя да откри момичето, само че, за жалост, късно, сподели той.

Жертвата е имала задоволително опит с планината, освен у нас, само че и с Пиринеите и Алпите, сподели алпинистът Боян Петров, който я е познавал. „ Това ѝ беше първото за сезона вървене на Пирин, някак си все го избягваше тази година. Не мога да кажа дали е било съзнателно, само че, ето – орис “, сподели той.

Опитната планинарка е изкачвала също върхове и в Грузия, а предходната година е била и в Непал.

Ния Трейман е родена през 1993 година в град София. Завършва 9-а ФЕГ „ Алфонс дьо Ламартин” през 2011. Приета е в компетентност Френска лингвистика в Софийския университет „ Св. Климент Охридски” и след специализация във Франция приключва магистратура по превод в същия университет. Интересува се от модерна литература, културология и педагогика. Сред създателите, които е превеждала, са Блез Сандрар, Франсис Жам и Андре Жид и други

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР