Младата AI компания е оценена на около 7 милиарда долараИнвеститорите

...
Младата AI компания е оценена на около 7 милиарда долараИнвеститорите
Коментари Харесай

Румънски е най-скъпият стартъп за изкуствен интелект

Младата AI компания е оценена на към 7 милиарда $

Инвеститорите са великодушни към стартъпите за изкуствен интелект (източник: CCO Public Domain)

Стартъпите в областта на изкуствения разсъдък са измежду най-атрактивните цели на вложителите. Една млада компания от Румъния оглавява класацията с оценка от 7 милиарда $.

UiPath публично стана най-скъпият AI стартъп, откакто в следващия рунд на финансиране притегли 568 млн. $ вложения и по този начин оценката й доближи 7 милиарда $, заяви Блумбърг. В капиталовата договорка са взели участие Coatue Management, Dragoneer, Wellington Management, Sands Capital и други

Стартъпът е учреден през 2005 година в Румъния от някогашни чиновници на Microsoft и създава програмен продукт за автоматизиране на рутинните работни процеси – да вземем за пример, извлича данни от банкови документи за счетоводните доклади.
още по тематиката
Сред клиентите на UiPath са огромни играчи на пазара като JPX, Гугъл и Duracell. Около компанията се образува обширна екосистема, включително безвъзмездни учащи стратегии, онлайн конгреси за разработчици и некомерсиални общности.

Откакто е на пазара, стартъпът притегли вложения в размер на 448 млн. $, преди последния рунд на финансиране. Към март предходната година UiPath се оценяваше на 1 милиарда $, а година по-рано струваше 109 млн. $.

Досега за най-скъп AI стартъп се считаше китайският разработчик на приложения за различаване на лица и разбор на видео-данни SenseTime. През 2018 година вложителите оцениха компанията на 4,5 милиарда $.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР