Млада палестинка публикува в Инстаграм снимка със своя приятел -

...
Млада палестинка публикува в Инстаграм снимка със своя приятел -
Коментари Харесай

Да убиеш сестра си заради една снимка

Млада палестинка разгласява в Инстаграм фотография със своя другар - малко преди годежа им. Семейството ѝ обаче счита, че сходно държание е неприемливо. И взема решение да я накаже брутално. споделя:

Възмущение по улиците и в обществените мрежи. Многобройни арабски дами стачкуваха през последните дни на Западния бряг на река Йордан против убийството на младата палестинка Исраа Грайеб. Мъже от фамилията ѝ на два пъти упражнили над нея тежко физическо принуждение. На 22 август младата жена умряла от раните си.

Демонстрантите жигосаха бруталното принуждение и събитията, довели до гибелта на дамата - превратните разбирания за понятието " фамилна чест " и нападателно налагания патриархален жанр на живот, крепящ се на човеконенавистни обичаи.

Фатална за Исраа Грайеб се оказва една нейна фотография, която тя разгласява в Инстаграм. Редом с нея на фотографията се вижда приятелят ѝ, с който считала скоро да се сгоди. Публикуването на фотографията преди да е разгласен годежа очевидно по този начин мощно е разгневило семейство Грайеб, че то разпорежда на двамата ѝ братя да я санкционират с пердах. Опитвайки се да се отърве от ударите на брат си, Исраа пада от втория етаж на бащиния си дом, вследствие на което получава пострадвания по гръбначния дирек.

" Силна съм и желая да пребивавам "

В болничното заведение Исраа направила фотоси на раните си и ги публикувала в обществените медии. " Силна съм и желая да пребивавам ", написала тя. Ако нямах мощна воля, към този момент нямаше да съм всред живите ". А след това добавила:  " Нека Аллах съди тези, които ме потискаха и раниха ".-->
С тези известия в обществените мрежи младата жена явно разгневява фамилията си за повторно, тъй като брат ѝ, дружно с други двама родственици, идват в болничното заведение и ѝ нанасят нов жесток побой. В последна сметка младата жена издъхва от раните си на 22 август.
Според известия в печата, фамилията на Исраа Грайеб оповестило, че не носи отговорност за гибелта ѝ. Тя била умряла от сърдечен удар. Палестинската полиция към този момент не се е произнесла по случая.

Палестинската режисьорка на документални филми Имтиаз Ал Маграби е уверена, че всяка палестинска жена може да стане жертва на сходно закононарушение, споделя тя пред Дойче Веле. Ал Маграби, която сега снима филм за " убийствата на достойнството ", бе отличена за работата си през март 2019 от Арабския женски медиен център.

Битката против " убийствата на достойнството "

В редица арабски страни в това време се разраства борбата против така наречен " убийства на достойнството ". През 2011 Народното събрание в Ливан анулира един член от Наказателния кодекс (Параграф 562), който позволяваше така наречен фамилни закононарушения да получават по-меки санкции. През 2017 този образец бе последван от Тунис и Йордания. От юридическа позиция " убийствата на достойнството " в Йордания се третират като всяко друго ликвидиране, само че на съдиите е дадена опцията да понижават присъдата с помощта на смекчаващи виновността условия - факт, който правозащитните организации на дамите в Йордания остро подлагат на критика.

Палестинската автономност също разполага с съвременни закони в тази област, само че те рядко се ползват напълно, споделя Имтиаз Ал Маграби: " Палестинското общество е пронизано от стародавни традиции и религиозни обичаи. Те се зачитат доста по-стриктно от законите. Тъкмо закононарушения, свързани с накърнена чест, нерядко получават много меки санкции ".

" Убийства на достойнството " вероятно ще има и отсега нататък, твърди социологът Ияд Баргути. Защото понятието " мъжка чест " не включва в себе си условието за " достолепие, морал и възпитание ". Тези неща се изискват само от дамите. Съответно голяма е готовността да се санкционират дами и девойки, които не извършват мъжките упования, обяснява социологът.

Към всичко това се прибавя и фактът, че в доста арабски общества царува атмосфера на боязън и безизходност. " Тези усеща се изливат в принуждение, което постоянно е ориентирано към дами ", споделя Ияд Баргути. Трудните условия за живот са проблем и за мъжете, и за дамите. Според Баргути обаче, жените страдат двойно по-силно от тази обстановка.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР