Млада жена от Нова Загора стана първата българка в историята,

...
Млада жена от Нова Загора стана първата българка в историята,
Коментари Харесай

Младата Станислава влезе в историята, стана първата жена у нас, която...

Млада жена от Нова Загора стана първата българка в историята, която пилотира военен хеликоптер Ми-24, заяви bTV.

„ От шума може да се види какъв брой конски сили поддържат тези 11 тона във въздуха. Всеки път е боязън, всяко качване е със предпочитание и се надявам в бъдеще да продължава така”, споделя Станислава Балчева.

Като дребна следила прелитащите самолети над родния й град. Решила да лети, без значение дали на аероплан или хеликоптер. Така откакто приключва военновъздушното учебно заведение в Долна Митрополия със 17 часа във въздуха на витловия аероплан „ Пилатус”, се озовава в авиобаза Крумово.

„ Чувала съм, че е много мъчно да се откри по този начин нареченото зависване във въздуха. Така е постоянно – всеки полет стартира и завърша със зависване и самото образование стартира с висене, тъй като там са най-големите тънкости.

Когато има скорост, е по-лесно, само че когато е нула, нещата наподобяват по различен метод. За момента 8 са дамите водачи на хеликоптери в бойната ни авиация, за първи път обаче дама пилотира Ми-24”, споделя Станислава.

Инструкторът й – капитан Тихомир Петров, я хвали след последната задача: „ При нас девойките са на работа от много години, само че Станислава Балчева е първата, която лети на Ми-24.

Не сме учудени, само че въпреки всичко да изяви стремежи за такава тежка машина да лети, си е за приветствие. Справя се чудесно, има огромно предпочитание за насърчаване в авиацията. Самокритична е, само че в същото време дава всичко от себе си да се получат нещата”, споделя капитан Петров.

Посочва, че качествата, нужни да се ръководи такава машина, са храброст, безрезервност, огромно предпочитание и обич към летенето.

„ Ми-24 е една неповторима машина. Развива изключителни високи скорости, маневрена за огромен набор от задания. Чувството е неповторимо. Човек или си носи авиаторското в сърцето, или го няма. Всеки един полет е друг и предлага нови инциденти, които би трябвало да преодолееш. Трябва да си квалифициран първо на земята”, прибавя капитан Петров.

Избрала е не просто мъжка специалност – тя дава отговор за живота на стотици хора всеки ден. Първите стрелби на Станислава с вертолета бяха през октомври. Казва, че за координацията при летенето й оказва помощ спортът и по особено – бразилско джиу джицу.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР