Млада жена от Бургас вече 23 години без успех се

...
Млада жена от Бургас вече 23 години без успех се
Коментари Харесай

Абсурд! Млада жена не може да съществува в собствената си родина

 Млада жена от Бургас към този момент 23 години без триумф се пробва да получи български документи за идентичност. Изабела, която е родена в морския град в семейство на арменци, не може да продължи образованието си, нито има късмет да гради професионална кариера, тъй като по документи е непознат жител. Страхува се, че може да бъде депортирана в родината на фамилията си Армения. Страна, в която в никакъв случай не е била, оповестява Нова тв.

Изабела се ражда преди 23 години в Бургас. Година преди този момент - 1994, фамилията й идва в България и се открива в морския град. " Имам акт за раждане, който е публикуван в България, само че при самото издаване, не са ми вписали ЕГН, защото и двамата ми родители са арменци и оттова стартира целия проблем, тъй като откакто не владея ЕГН, нямам и идентичност в личната си татковина ", споделя Изабела Степанян.

Въпреки че няма български документи Изабела приключва главно обучение. За приблизително обучение заплаща по 900 евро на година. " Положила съм матури след 12 клас, само че на процедура нямам приключено приблизително обучение, защото не мога да получа тапия. Имах голямо предпочитание да продължа да изучавам и да се развъртвам в областта на логиката на психиката, само че за жалост през годините родителите ми не съумяват да ми извадят документи за престояване в страната ", показва още Степанян.

Тя не може да бъде наета и на непрекъснат трудов контракт, поради неналичието на документи и през годините работи единствено на цивилен контракт през летния сезон.

" При нея казусът е малко по-особен, защото непознатите жители, на които през годините, до навършване на 18 години, родителите им не са съумели да им издадат документи за престояване, по-късно попадат в една дупка, която е оставена от закона и не може да бъде приложена по отношение на тях нито една точка за издаване на каквото и да е престояване, съгласно Закона за чужденците в република България ", разяснява юристът Свилен Киров.

Затова Изабела към този момент 5 години се пробва да получи документи за непрекъснато престояване в личната си татковина. " Но защото владея само арменски паспорт и не попадам в нито една рубрика в закона се опасявам, както аз, по този начин и родителите ми, че ще изискат да ме депортират в Армения. Което съгласно мен е неуместно, защото аз в никакъв случай не съм била там. През тези години не съм напускала страната и не познавам никого в Армения ", показва още тя.

Вариантите за младата жена са няколко.  " Или да се подписа брак, или вложения в търговски сдружения. За жал не попада и към този момент като член на фамилията, да употребява тази опция, в случай че член на фамилията има законно съображение да обитава, има издадени документи, тя да се употребява от тази преференция ", добавя Киров. 

Юристи търсят подпомагане от омбудсмана на Република България и народни представители, защото на процедура, това не е първият сходен случай. Само преди месец в сходна обстановка изпадна и Давид от Несебър. А до момента в който чака промени в закона Изабела не може нито да учи, нито да се развива.

" Надявам се, най-сетне да стартира да живея в личната си татковина. Да мога да бъда пълностоен жител. Да пребивавам, да се развъртвам тук, да продължа образованието си, да мога да работя, работата, която аз желая,а не работата, която мога да си разреша да работя единствено ", споделя Изабела Степанян.

Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР