Млада двойка върви хваната за ръце през тесните, красиви улици

Млада двойка върви хваната за ръце през тесните, красиви улици ...

Венеция – фронтовата линия на войната с туристите.


Млада двойка върви хваната за ръце през тесните, красиви улици на Венеция. Когато спират, за да се възхитят на красотата на Сан Марко и Канале гранде, покрай тях преминава велосипедист крещейки: "Гледайте къде ходите! Това е Европа! Тук вървим вдясно!" Това е сцена, която е почти толкова често срещана и популярна, колкото венецианските пици, архитектура и гондоли. Още по тематаБрюж, Рим, Амстердам: Градовете, на които туристите им идват в повече13 юни 2019 21:4015По кое време Венеция затваря? Борбата срещу туристи и круизни кораби 8 юни 2019 21:1513Венеция посрещна 36 милиона туристи от цял свят през 2017 г. Или с 10% повече от 2016 г. И докато всички те допринасят за икономиката на града, помагат и на най-големия му проблем - пренаселването.

Според данните на Националната агенция по туризъм, от април до октомври, 30 хил. круизни кораба спират на пристанището. Дневно хиляди туристи, дошли само за ден, заливат улиците и спомагат за хаоса, създаден от останалите 2,2 милиона, които поне са решили да останат през нощта.

Венецианците не отричат, че всеки има право да се наслади на красотата на града им. Всъщност, настояват всеки човек да види Венеция поне веднъж преди да умре, но откровено признават, че огромните тълпи развалят преживяването за абсолютно всички.

Многото туристи се радват на евтините апартаменти под наем, но това доведе до по-високи наеми и разходи за местните, част от които решиха да живеят на други места.

Още от 18-ти век туристите са част от пейзажа на Венеция, но според експерта от университета в града Лука Вело, най-големият въпрос е как това да се запази устойчиво и непокътнато.

"Най-големият ни проблем е, че нямаме поглед какво ще се случи с Венеция в бъдеще. Не знаем как масовият туризъм ще се отрази първо на нас, а после на крехката и необичайна среда, която имаме тук", казва той пред CNN.

Ала властите в града твърдят, че от години знаят, какви ще са последствията и взимат мерки - през 2017 г. бе забранено круизите над 100 хил. тона да навлизат в Канале гранде и бяха препратени в индустриалната зона край Венеция. Миналото лято пък бяха поставени турникети, които да ограничат достъпа до най-натоварените части на града през уикендите. В пика на сезона полицаи, познати като "ангелите на декора", обикаляха и предупреждаваха туристите, които се хранят по улиците или си топят краката в каналите, че могат да платят глоба от 500 евро.

Сега Венеция планира да направи най-смелата си крачка.

През септември ще бъде въведена такса вход за туристите, които искат да посетят Венеция само за един ден. Те ще платят 11 евро. Тези, които остават да спят в града, също не си спестяват парите - тяхната такса е включена в цената на престоя им. Събраните пари ще отидат за охрана и поддръжка на красивия град.

Някои обаче смятат, че въведената такса няма да помогне, а по-скоро ще превърне Венеция в увеселителна атракция.
По публикацията работи: Нели Христова

Източник: dnes.bg