Млада афганистанка роди в самолета, на борда на който се

...
Млада афганистанка роди в самолета, на борда на който се
Коментари Харесай

Афганистанка роди на борда на самолета, с който избяга от Кабул |

Млада афганистанка роди в самолета, на борда на който се избави от режима на талибаните, завзели страната.

Американски военни са помогнали на дамата да роди по време на полет. Самолетът Це-17 към този момент отлетял от Кабул, когато станало ясно, че бременната стартира да ражда. Оказало се, че тя има проблем с кръвното и водачът снижил височината, с цел да увеличи налягането на борда. Това помогнало за стабилизирането на родилката, която дала живот на момиченце.

След кацането, двете са поети от медицински екипи и са добре.

В същото време седем души починаха поради скупчване на хора на летището в Кабул. Данните са на английското министерство на защитата. Съединените щати посъветваха жителите си да заобикалят региона на летището в афганистанската столица от съображения за сигурност. Евакуацията на чужденци и локални продължава.

Опасенията на американските управляващи са, че летището в Кабул е евентуална цел на афганистанското поделение на " Ислямска страна ". Американските жители би трябвало да се насочат към аерогарата след експлицитни инструкции на представител на американската власт.

Към момента от Афганистан са изведени към 17 000 души. Това е най-голямо оскърбление за американската външна политика, сподели някогашният американски президент Доналд Тръмп.

" Непохватното излизане на Байдън от Афганистан е най-удивителната проява на груба непросветеност от страна на водача на нацията, която никой в миналото е виждал. Виетнам наподобява като майсторски клас по стратегическо обмисляне, спрямо злополуката на Джо Байдън ", сподели Тръмп.

В ход са диалози за сформиране на държавно управление в Афганистан. Според катарски политолог, талибаните към този момент са доста по-опитни в политиката и са способни на договаряния. И доказателство за това са договарянията в Доха, почнали през 2020.

" Това, което виждаме тук, е друго, напълно друго. Те са смирени, високообразовани, видяхме ги по какъв начин се държат и отнасят с другите делегации, по какъв начин договарят ", сподели политологът Ашраф Садики.

Руският външен министър Сергей Лавров пък се разгласи за възобновление на така наречен московски формат - серия срещи в съветската столица през 2016, с присъединяване на всички афганистански представители и на делегации от заинтригуваните страни.

" През последните години ние интензивно приканвахме за начало на договаряния за Афганистан - и в границите на разширената тройка - Русия, Съединени американски щати, Китай, Пакистан, и по линия на Московския формат, който е приет за най-ефективния механизъм за контролиране на афганистанския спор извън ", сподели Лавров, представен от Българска национална телевизия.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР