Млад унгарец беше осъден днес от първоинстанционен съд на доживотен

...
Млад унгарец беше осъден днес от първоинстанционен съд на доживотен
Коментари Харесай

Доживотен затвор за унгареца, ранил с бомба полицаи в Будапеща

Млад маджарин беше наказан през днешния ден от първоинстанционен съд на пожизнен затвор за тероризъм и опит за ликвидиране посредством взривяването на самоделна бомба, ранила тежко двойка патрулиращи служители на реда през септември 2016 година в Будапеща. Това оповестиха Франс прес и ДПА, базирайки се на унгарската организация МТИ.

Пълната с гвоздеи бомба бе сложена директно до постройка на централна улица в унгарската столица и съгласно прокуратурата е била направена, с цел да убие чиновници на реда.

Извършителят бе открит по записите на камерите за наблюдаване и задържан един месец след закононарушението, осъществено на 24 септември. Той няма престъпно минало.
Разследващите бързо изключиха джихадистки претекст и стигнаха до заключението, че мъжът е работил самичък.

Макар че призна пред следователите, че е направил закононарушението, с цел да вземе револверите на униформените, което по този начин и не направил, по време на делото причинителят отхвърляше да има нещо общо с детонацията и претекстът му остава неразбираем.

Според прокуратурата атентаторът е изпратил електронно писмо до управляващите, в което желае 1 млн евро, с цел да не взриви и други бомби.

По време на следствието той говорел неразбираемо за тъмни сили, които още от дете му нареждали да прави всякакви неща. Лекари обаче се произнесоха, че е душевен здрав и може да бъде съден.

Осъденият направил бомбата по инструкции в интернет.

Атентатът бе осъществен в разгара на държавната пропагандна акция преди референдум за миграцията. Кампанията категорично свързваше търсещите леговище с терористите.
Осъденият 24-годишен мъж, който би трябвало да излежи най-малко 25 години, би трябвало да заплати и 340 000 евро обезщетение на потърпевшите служители на реда - мъж и жена.

Адвокатът му обаче сподели, че в следствието и в психиатричната експертиза на подзащитния му са били позволени пропуски, което допуска, че ще има обжалване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР