Млад учен от Университета в Кеймбридж Александър Коган е бил

...
Млад учен от Университета в Кеймбридж Александър Коган е бил
Коментари Харесай

Руската връзка на учения, замесен в скандала около Фейсбук

Млад академик от Университета в Кеймбридж Александър Коган е бил съветник на екип от Санктпетербургския държавен университет, който проучвал дали психопатията, нарцисизмът и макиавелизмът - наричани от психолозите "мрачна триада " - са свързани с нападателно държание в интернет, споделя Янина Ледовая, старши учител във факултета по логика на психиката към университета.

" Искахме да открием тролове , с цел да подобрим по някакъв метод живота на хората, страдащи от тролове ", сподели Ледовая пред Ройтерс.

Преподавателят в английския Кембриджки университет Коган - прочут и с фамилното Спектър, което избрали двамата със брачната половинка му - бе подложен на рецензии поради това, че е дал на консултантската компания "Кембридж аналитика " данните, събрани посредством личностна анкета във Facebook. Анкетата е била измежду няколкостотин хиляди души, само че приложението, с което е била осъществена, е събирало детайлности за техните "приятели " в обществената мрежа без тяхното познание или единодушие.

Тези данни били употребявани за основаване на ориентирана цифрова рекламна акция в поддръжка на кандидатурата на Доналд Тръмп за президент на Съединени американски щати, призна изпълнителният шеф на "Кембридж аналитика " Александър Никс пред кореспондент под прикритие на английския Четвърти канал (Channel Four News).

Във вторник Никс бе краткотрайно отхвърлен от поста си на фона на разрастващия се скандал за това по какъв начин данните са попаднали в ръцете на неговата компания в нарушаване на разпоредбите на Facebook.

Сагата смъкна с 50 милиарда $ пазарната цена на обществената мрежа. Коган не отговори на изпратено му по имейл искане да разяснява работата си в Санкт Петербург, само че в сряда сподели пред Би Би Си, че е станал изкупителна жертва на Facebook и "Кембридж аналитика ". Тази компания не е обвързвана с университета.

Няма приключване на данни

Ледовая описа, че в интервала 2015 - 2017 година Коган е съветвал санктпетербургския екип по плана, финансиран от университета. Той пристигал рядко на място и най-вече работил от чужбина.
Екипът изготвил приложение към Facebook посредством анкета с 61 въпроса към рускоезични консуматори, целяща да дефинира доколко у тях има прояви на "мрачната триада ".

Приложението събирало отговорите, както и обществени данни за респондентите, откакто получило тяхното единодушие. Отделно от това откривателите анализирали текстовете в обществените постове на потребителите във Facebook.
Ледовая сподели, че събраните данни не са били предоставяни никому отвън петчленния екип , нито са били споделяни с Коган.

"Нямаме право да споделяме с никого данните за тези към 10 хиляди индивида. Това е въпрос на нравственос и ние се придържаме към нея ", сподели тя.

Проучването на личностни качества, считани за зловредни, ни връща най-малкото към Зигмунд Фройд - виенския психиатър, който пръв разпознава нарцисизма, т.е. несъразмерната самовлюбеност.
Макиавелизмът, назван по името на италианския публицист и посланик от ерата на Ренесанса, съставлява манипулативно държание, а психопатията се показва в липса на съпричастност.

Ледовая сподели, че една от задачите на плана е била да откри душевното здраве на респондентите и в случай че се постанова, да предложи безвъзмездни препоръки.

Руската връзка

Санктпетербурската връзка на Коган излезе нескрито, когато връзките сред Москва и Запада стигнаха до нови ниски нива. Американският жител Коган е роден в Молдова, само че се е преселил в Съединени американски щати още като дете, заяви английският вестник "Гардиън ".

В Съединени американски щати специфичният прокурор Робърт Мълър предяви обвинявания към 13 физически и 3 юридически лица в Русия за съучастничество в незаконен и шпионски скрит план за интервенция в президентската акция в Съединени американски щати. Една от линиите на следствието на Мълър е хипотетично потребление на целенасочени апели във Facebook, отправяни от съветски групи, измежду които работещата в Санкт Петербург "Агенция за интернет проучвания ".

Изследователският екип от Санктпетербургския университет няма нищо общо с "Агенцията за интернет проучвания ", сподели Ледовая.

"Познавам доста добре хората, взели участие в този план. Те са последните хора, за които мога да си показва, че са забъркани в такива дейности ", сподели Владимир Волхонски, който е работил до 2011 година във факултета по логика на психиката.

Кембриджкият университет сподели, че Коган добросъвестно е взел позволение от ръководителя на катедрата по логика на психиката да работи със Санкт Петербург.

"Изясни се, че тази работа и всички съпътстващи я дотации ще бъдат от частно естество, настрана от работата му в университета ", се споделя в изказването.

Вчера Коган съобщи, че е изкупителна жерства в абсурда с Facebook

Идва всеобщо закриване на профили във Фейсбук?
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР