Млад пациент с масивен инсулт бе спасен с механично изваждане

...
Млад пациент с масивен инсулт бе спасен с механично изваждане
Коментари Харесай

Спасиха млад мъж с масивен инсулт с механично изваждане на тромба

Млад пациент с солиден инсулт бе избавен с механично изваждане на тромба в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда, оповестяват от лечебницата. В мометна пациентът се възвръща без парализа или различен неврологичен недостиг.
Мъжът е на възраст под 40 години. Рано в събота заран получава неочаквана уязвимост и обездвижване на левите крака. Екипът на Спешна помощ прави оценка вероятността за задръстване на огромен кръвоносен съд в мозъка и го транспортира по най-бързият метод в незабавното звено на Болница Токуда. От извършената компютър томографска ангиография се удостоверява задръстване на междинна мозъчна артерия (която кръвоснабдява 2/3 от мозъчната хемисфера).
Свиква се интервенционален екип и в границите на 83 минути от идването на пациента в болничното заведение стартира процедурата по унищожаване на тромба. За съпоставяне европейската рекомендация за това време - така наречен „ door to groin ” ( “от вратата до слабинната дипла ”, откъдето се влиза с катетър към мозъчните съдове) е 90 мин.
В екипа са взели участие лекари от Клиниките по Неврология, Образна диагностика, Анестезиология, неврохирург от МБАЛ “Света Анна ”, експерти от Клиниката по Кардиология и Спешно поделение.
Били извадени два кръвни съсирека, запушили магистрална мозъчна артерия и се реализира цялостно възобновяване на мозъчното кръвообращение. В идващите часове настъпило бързо усъвършенстване в положението на пациента. Само няколко дни след процедурата, той е изписан в положително общо положение, с цялостно възобновяване, функционално самостоятелен без неврологичен недостиг, като парализа и пареза.
Успехът се крие в уновативната процедура - механична тромб екстракция (тромбектомия). Методът се ползва в извънредно малко лечебни заведения в страната и съставлява минимално инвазивно механично унищожаване на съсирека, който е запушил мозъчния съд. Това в огромен % от случаите значи освен избавяне на живота на пациента, само че и попречване на тежките затруднения на инсулта - парализа на крайниците и лицевите мускули, и неспособност за независимо обслужване.
*Лечение на инсулт с тромбектомия е най-съвременният и ефикасен способ, когато става въпрос за солидно задръстване на огромни мозъчни артерии. Интравенозната тромболиза с рекомбинантен тъканен плазминогенен активатор се ползва рутинно при исхемичен мозъчен инсулт в острия етап до 4,5 часа от началото на признаците. То е стандарт за Клиниката по Неврология на Болница Токуда и се организира от години. При задръстване на огромен артериален съд обаче, тя рядко е ефикасна.

Ендоваскуларната терапия има за цел реканализация посредством механично премахване на тромба със специфични устройства наречени „ стентретрийвъри “, които отстраняват „ тапата “ или съсирека сходно на тирбушон. Методът се предлага до 6-ия час от началото на клиничните признаци независимо или след интравенозна тромболиза, и е най-съвременното лекуване на исхемични инсулти, като сега навлиза по-съществено като способ на избор в Европа.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР