Mлад мъж от Силистра се натъкна на неочаквана и тъжна

...
Mлад мъж от Силистра се натъкна на неочаквана и тъжна
Коментари Харесай

История на боклука: Откриха ценни томове в в кофата

Mлад мъж от Силистра се натъкна на непредвидена и тъжна панорама. Шест тома от академичното издание на История на България - захвърлени до резервоар. Георги Марков вижда купчина книги до контейнера за отпадък.
"Звъннах незабавно на моята учителка по история и тя доста се зарадва, прибрах ги у дома и ревизирах в интернет. Оказа се, че са много редки – това са единствено 6 от девет тома и костват в действителност много пари ", описа той пред bTV.
Георги без да се замисля, взема решение да ги подари на библиотеката на родното си учебно заведение – Природоматематическата гимназия "Климент Охридски " в Силистра. Най-развълнувана от жеста е преподавателката му по история.
"Бях доста прелестно сюрпризирана, когато Георги ми заяви, че желае да направи подаяние. В същото време – възмутена, когато ми сподели къде е намерил тази поредност от българската история ", уточни Маргарита Александрова.
Историкът Веселин Аврамов разяснява, че тези книги са обобщението на българската история и нейните постижения до края на 20 век и по думите му е изхвърлянето им е посягане върху това, което назоваваме самочувствие на българина. От друга страна това е и липса на ценностна система в нас.
Когато Георги разгласява в персоналния си профил в обществените мрежи новината за находката, заваляват най-различни мнения – от отвращение за изхвърлените книги, до съмнение в режисура. Има обаче и такива, които считат, че това са издания от комунистическо време и към този момент не са настоящи. Историците не одобряват това изказване.
"Първият том е история на траките, която към момента не е изменена въз основата на данните от експерта професор Александър Фол. Втори и трети том са средновековната българска история, която не може да бъде изменена въз основата на изворовия материал ", сподели Александрова.
"Вярно е че времето се промени. Сега има нови открития, изключително в археологията, във възрожденската ни археология. И би трябвало да го кажа че тези томове които са изхвърлени на боклука, безусловно, те са основата, базата, върху която се вършат днешните открития ", уточни Веселин Аврамов.
Оказва се, че томовете на Българска академия на науките са с висока цена и през днешния ден. В момента някои от тях се продават в антикварни книжарници, като единият том варира сред 600 и 1000 лв..
"Знам, че имат стойност като книги, като история, тъй като не можем да изхвърляме историята си в контейнера, само че за момент не ми е минавало през главата да ги продам ", съобщи Георги.
Едва ли издания с сходна стойност участват в други учебни библиотеки.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР