Млад гърбат кит, без съмнение заблуден, пребивава в Монреал от

...
Млад гърбат кит, без съмнение заблуден, пребивава в Монреал от
Коментари Харесай

Гърбат кит се появи във водите край Монреал

Млад гърбат кит, без подозрение подведен, обитава в Монреал от събота. Сцената е рядка, защото водите край мегаполиса в провинция Квебек са сладководни и градът отстои на стотици километри от естествената обител на гигантското морско творение, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Китът, който е следен от няколко дни, евентуално е преплувал река Сен-Лоран, преди в съботната заран да се появи край Монреал. Животното е видяно и в неделя, оповестява Мари-Ив Мюлер, говорителка на Квебекската незабавна работа за морски бозайници.

Специалистите допускат, че "гостът " е на възраст сред две и три години. Според службата гърбат кит за първи път се следи край Монреал, който се намира на над 400 километра от естествения хабитат на тези създания в естуара и залива на река Сен-Лоран.

Комбинация от фактори може да изясни за какво китът се е озовал толкоз надалеч от родното си място. Предвид младата му възраст, животното безспорно се е заблудило, до момента в който е ловувало, или е позволило "навигационни неточности ", до момента в който е изследвало територията си.

Екип от службата e претрупан със задачата да документира здравословното положение на гърбатия кит, както и да предотврати евентуални конфликти с плавателни съдове. На този стадий към момента няма проект за пренасочването му, защото създанието може да оцелее известно време в сладководни води.

По думите на говорителката гостът може да се "задържи в близост " няколко месеца.

Учени мериха пулса на кит

"За момента китът е в положително здраве и се храни свободно. Най-добрият вид е да оставим природата да следва своя ход и да се надяваме, че животното единствено ще реши да потърси противоположния път към дома ", споделя Мари-Ив Мюлер.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР