Млад българин с ливански произход е помагал на атентаторите от

...
Млад българин с ливански произход е помагал на атентаторите от
Коментари Харесай

Българин с ливански произход е замесен в атентата в Сарафово

Млад българин с ливански генезис е помагал на атентаторите от летище “Сарафово”, сочат оперативни данни на разследващите служби.

Името на родения при започване на 1990 година Баласам-Александър ел Мунем Хотейт излиза наяве за първи път 8 година след терористичния акт, при който починаха 5-има израелски туристи и българският водач Мустафа Кьосов. Други близо 40 души бяха ранени. Общо потърпевшите от атентата са 186 души.

В понеделник профилираният съд даде най-тежкото наказване - пожизнен затвор без подмяна, на Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Според обвиняването те са помагали на атентатора камикадзе Moхамад Хасан ел Хюсеини. Фарах, който е ливанец с австралийски паспорт, и Ел Хадж Хасан, който е с канадски паспорт, са оповестени за търсене с алена бюлетина от Интерпол.



Терористичният акт, който потопи в кръв бургаското летище, стана малко след 17 ч на 18 юли 2012 година Според израелските служби зад него стои военното крило на организацията “Хизбула”. Адвокатът на потърпевшите израелци Яков Ранд даже изиска в прочувствена защита предишния четвъртък българският съд да упрекна (вероятно осъди - б.р.) “Хизбула”. По нашето законодателство обаче виновността е лична и персонална и организации не могат да бъдат съдени.

Свидетел в Съединени американски щати на разпит по друго дело също бил безапелационен, че физическият причинител на атентата в “Сарафово”, т.е. Хюсеини, е част от “Хизбула”.
Камери на летището снимат Хюсеини да обикаля в зоната за идващи пасажери.
По делото има данни, че бащата на камикадзето, което е с френско-ливански генезис, е финансирал военното крило на организацията, стана ясно на пледоарията на прокурор Евгения Щъркелова в четвъртък.

Каква обаче е ролята на Баласам-Александър Хотейт? Той няма обвиняване по делото. Данните за него са оперативни, събрани от службите. Младият мъж бил с български и ливански паспорт. Напуснал страната на 18 юни 2012 година, 30 дни преди атентата. Според разследващи данни той бил член на организацията за външна сигурност на “Хизбула”



Проверка на ДАНС демонстрира, че последното му записано влизане в системата за граничен надзор е на 18 юни 2012 г. Хотейт и преди този момент не обитавал непрекъснато у нас, живеел в ливанския град Сейда. Младият мъж обаче прибивавал в страната през зимата на 2011-2012 година

Тогава българските управляващи получили оперативна информация за идно терористично нахлуване. Затова бил юридически и непрекъснат разбор на хората, които влизат и излизат в страната ни и дават отговор на избран профил.

В края на 2011 година Хотейт внесъл в България аптечки за коли, съдържащи охлаждащи пакети. На 27 декември 2011 година той бил заявен на митница “Аерогара София” като вносител на “пластмасови аптечки за коли - мостри”.

Изпращач била компанията “Фалкон Трейдинг Лимитид”, вносът бил от Обединените арабски емирства (ОАЕ). Пратката била получана на 30 декември 2011 година персонално от Хотейт.

Тя съдържала общо 58 кг аптечки - 40 броя, създадени в Китай. Били декларирани като образци, които не били предопределени за продажба.

Всеки пакет съдържал 160 грама амониево съединяване.

Самоделното взривно устройство било направено от 3 кг тротилов еквивалент, амониев нитрат, газова бутилка и радиотрансмитери, марка WEIERWEI-VEV -3288.

Амониевият нитрат бил извличан от употребени охладителни субстанции, които са аксесоар в комплекти за оказване на първа здравна помощ.

“Фалкон Трейдинг Лимитид” била записана в ОАЕ. Спецслужбите не открили тя да има друга активност с изключение на изпратените пластмасови аптечки за коли.

Че “Хизбула” употребила постоянно амониев нитрат за изработка на самоделни взривни устройства, свидетелствал и неин член, арестуван през май 2015 година в Кипър. Арестуваният Басам Хюсеин Абдулах, граждадин на Ливан и Канада, държал склад, в който имало 8,2 тона амониев нитрат. Част от него бил извлечен от аптечки.

Абдулах самичък си признал на разпитите, че е съпричастен към “Хизбулла”.

Тримата терористи, направили атентата у нас, се свързват с “Хизбула” освен поради шиитския генезис, само че и поради роднинските си връзки с членове на организацията.

Другата връзка е принтерът, на който са отпечатани подправените шофьорски книжки. Той бил разположен в Ливан и бил обвързван с “Хизбула”. Шофьорската брошура на Хюсеини била издадена на името Жак Филип Мартен, на Фарах - на Брайън Джеймисън, а на Ел Хадж Хасан - на Ралф Рико.

През интервала 2010-2012 година имало доста предотвратени атентати против израелски цели по света - Индия, Азербайджан, Южна Африка, открили локалните и израелските служби. В края на 2011 година български медии оповестяват, че е имало предотвратен атентат и у нас. Официално удостоверение няма.

Около седмица преди атентата в “Сарафово” обаче бил предотвратен подобен и в Кипър, като хванатия съобщил, че извършва интервенция по наблюдаване на възможни цели. Израел намерено е заявявал през годините, че “Хизбула” стои зад подготвяните покушения против техни жители.

Майката на починалия водач: Присъдите няма да върнат детето ми

Рекордни компенсации - над 100 млн. лв. за потърпевшите и околните на починалите при гърмежа

Каквито и присъди да има, те няма да върнат детето ми. Това сподели през сълзи Салихе Кьосова, майка на убития при атентата в “Сарафово” водач Мустафа Кьосов, представена от

В понеделник профилираният съд осъди задочно на пожизнен затвор без подмяна Мелиад Фарах и Хасан ел Хадж Хасан. Те са помагали на атентатора Мохамад Хасан ел Хюсеини. Нито един от околните на жертвите и потърпевшите израелци и българи не беше в правосъдната зала. Не пристигна и Салихе Кьосова.

Общо над 100 млн. лева са компенсациите, които петчленният правосъден състав с ръководител Аделина Иванова присъди на потърпевшите. Сумите за околните на жертвите са сред 3 и 10 млн. лв., което е рекордно за България.

560 хиляди лв. е компенсацията за околните на Мустафа Кьосов, а 100 хиляди лева за екскурзоводката Данка Иванова.

“Отиде си единствено на 36 година, остави детенцето, жена си, остави и нас сами. Нищо няма да го върне, няма значение какви са присъдите”, добави майката на Мустафа и отхвърли повече да приказва.

“Осъдиха ги, но тях ги няма. Работата на правораздаването е да ги осъди, светът обаче няма да елементарни, а моето дете няма да се върне. Всичко е отишло към този момент. Тия двамата ги няма, не могат да ги намерят, светът е голям”, сподели пък бащата на Мустафа - Ахмед.

Категоричен е, че времето не лекува болката, а “става все по-лошо”. През миналите 8 година го налегнали заболявания и здравето му тотално се сринало. Преди години той построи каменна чешма до автобусната спирка край родното си с. Юруково, с цел да не се не помни по какъв начин почина синът му.

Според Ивелин Димитров, юрист на потърпевшата екскурзоводка Данка Иванова, “присъдата е декларативна”.

Жанет Желязкова, която е длъжностен бранител на Ел Хадж Хасан, разгласи, че още не е решила дали да апелира присъдата

Прокурорът Евгения Щъркелова разяснява, че това е една предстояща присъда.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР