Мийте ръцете с вода и сапун, чистете ги с дезинфектант

...
Мийте ръцете с вода и сапун, чистете ги с дезинфектант
Коментари Харесай

След дезинфектанта сложете крем за ръце

Мийте ръцете с вода и сапун, чистете ги с дезинфектант - тези препоръки чуваме непрекъснато в последно време по отношение на битката с ковид. Малко от нас обаче се сещат, че всички тези препарати имат неприятно влияние върху кожата, а спасението следователно са кремовете за ръце.

Как да съблюдаваме прецизна хигиена и има ли рисковете за кожата, в случай че не се погрижим за нея - дава отговор доцент доктор Жана Казанджиева от Клиниката по кожни и венерически заболявания на Александровска болница в изявление за Радио София.

" Разбира се, че има опасности. Рискът има едно име и това е контактен дерматит, без значение дали този дерматит ще бъде алергичен, при много по-малка част от хората или иритативен, т.е. контактен дерматит от раздразнение. Трябва обаче да се съблюдават всички рекомендации (за хигиена). Това, което би трябвало да се прави, е наред с дезинфектанта и сапуна, наложително да има крем за ръце, който да се употребява след всяко дезинфекциране на ръцете, без значение дали сте на улицата или у дома. Особено при по-възрастните хора кожата изтънява, а изключително кожата, която е на гърба на дланите, е извънредно уязвима на външно влияние и неслучайно там първо проличава остаряването на кожата ", споделя доктор Казанджиева.

Специалистката поучава наложителна приложимост на крем за ръце, който по едно и също време овлажнява и омазнява кожата. Ще има обаче и група от хора, които ще създадат алергична реакция, за които ще се постанова особено лекуване. Има и хора, които имат алергия и към ръкавиците. Доц. Казанджиева уточни, че те би трябвало да използват специфични ръкавици, които от вътрешната страна са с памучно покритие.

" Кожата " помни ", че сте й предизвикали това (миене) и наложително ще реагира на тази честа стерилизация с изтъняване и нарушение на нейната защитна функционалност. Това значи единствено по-добри грижи за кожата - както се грижим за дезинфекцията, по този начин по-късно да си спомним, че би трябвало да се погрижим и за кожата ", изяснява експертът.

Върху кожата се намира натурален микробиом, който се нарушава от спомагателната стерилизация и по тази причина грижа за нея, е доста значима, акцентира доцент Казанджиева. По-често допустимо затруднение е екземата или дерматит, която може да засегне до 80 % от хората, употребяващи тежки дезинфекциращи средства, а към 20 % може да създадат алергична реакция към другите субстанции.

Ако измененията по кожата на ръцете не минават, без значение от спомагателните грижи, ще бъде належащо да се създадат проби за определяне на причинителя на алергията. Доц. Казанджиева уточни, че тези проблеми постоянно засягат медицинските експерти, които използват постоянно дезинфектанти и ръкавици. Ако към този момент има съществуване на кожно заболяване, то може също да се утежни.

" Най-вече хората с атопичен дерматит и влечение към алергични реакции, тъй като от раждането си имат суха и сензитивна кожа ", уточни доктор Казанджиева.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР