Мицотакис и неговата Нова демокрация спечелиха изборите до голяма степен

...
Мицотакис и неговата Нова демокрация спечелиха изборите до голяма степен
Коментари Харесай

Новият гръцки премиер обяви планове за данъчни облекчения и реформи

Мицотакис и неговата " Нова народна власт " завоюваха изборите значително вследствие на публичното неодобрение от ограниченията за икономии на предходното правитлство.

Мицотакис дава обещание нови работни места, разблокиране на приватизацията и данъчни облекчения. Новият дясноцентристки министър-председател на Гърция Кириакос Мицотакис наподобява решен да съблюдава предизборните си обещания, които значително доведоха до успеха му над Алексис Ципрас. Вчера Мицотакис разгласи проекти за данъчни облекчения, ориентирани към компании и по-бедната част от популацията. Целта на премиера е да стабилизира стопанската система и да върне доверието на вложителите в страната, след три избавителни пакета и траялата осем години криза, оповестява Financial Times.

Какво желае Мицотакис

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Планът на Мицотакис е да понижи разнообразни типове налози поетапно до 2023 година, като държавното управление ще показа данъчната си политика за идната година през октомври. Очакванията към новоизбрания министър председател за съществени, защото той заложи на обещанието за данъчни облекчения в предизборната си акция и си завоюва пробизнес известност.

По думите на Мицотакис от 2020 година корпоративният налог ще бъде понижен от сегашните 28% до 24%. Премиерът също по този начин желае да смъкна от 22% до 9% данъкът върху приходите под 10 хиляди евро годишно и да понижи налога върху дивидентите на половина до 5%. Мицотакис към този момент извърши едно от предизборните си обещания да намали неизвестен налог върху парцели. По всяка възможност законът ще получи поддръжка, защото министър председателят има комфортно болшинство от 159 души в 300-членния парламент.

Данъкът за новите селскостопански предприятия ще се свие до 10%, а в Народното събрание допустимо най-скоро ще бъде импортиран нов закон за селскостопанските кооперации. Премиерът разгласи още, че за три години се анулира заплащането на Данък добавена стойност за изграждане на нови здания.

Правителството планува през 2020 година за всяко новородено дете да заплаща дотация от 2000 евро, като се изключи фамилиите, които попадат в категорията с доста високи приходи. Детските артикули, каските за мотористи и детските столчета ще се таксуват с по-ниска ставка на Данък добавена стойност от 13%, акцентира Мицотакис.

Той разгласи още, че ще бъдат оповестени процедури за приватизация на държавната газова компания DEPA, петролната компания Greek Petroleum и каузи от 30% в интернационално летище в Атина, който е благосъстоятелност на страната.

Въпреки плануваните промени Мицотакис твърди, че държавното управление му ще продължи да съблюдава поставената цел за примитивен бюджетен остатък от 3.5% за интервала от 2020 до 2022 година, която беше контрактувана с гръцките кредитори.

Икономиката

Мицотакис завари гръцката стопанска система в интервал на сдържан напредък, което най-вероятно ще помогне на обещанията му за стимулиране на стопанската система и основаване на нови работни места. През миналата година брутният вътрешен артикул (БВП) в страната набъбна с 1.9%, само че през първото тримесечие на тази година означи спад с 0.1 прочие пункта до 0.8%. Въпреки това Европейската комисия (ЕК) чака темпът да се задържи и растежът на Брутният вътрешен продукт да доближи 2.2% през 2019 година Безработицата също падна до 17% при записаните рекордни 28% по време на рецесията, само че това е най-високата стойност в целия Европейски съюз (ЕС) демонстрират последни данни на Евростат.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР