Митрополит Сердикийски Христофор със светско име Христо Петров Събев е

...
Митрополит Сердикийски Христофор със светско име Христо Петров Събев е
Коментари Харесай

Христофор Събев: Няма до кого да застана на протестите - едни комунисти искаха оставката на други

Митрополит Сердикийски Христофор със светско име Христо Петров Събев е български йеромонах, отстъпник, един от първите деятели на Съюз на демократичните сили. Една от именитите персони в зората на демокрацията. Основател на Комитета за отбрана на религиозните права, независимост на съвестта и духовните полезности, както и на Християнския съюз " Спасение ".

Известен е с прякора си Фори Светулката поради денонощните манифестации бдения със свещи, които провежда с апел за бърза промяна на тоталитарната система. Доктор по квантова физика с тапия от Софийския университет. Магистър по богословие, приключил е с цялостно отличие и Духовната академия в София.

За разпространяване на позиви преди 1989 година и за незаконни събирания тогавашният йеромонах Христофор е лежал в пандиза. Участник в работата на Кръглата маса, член на Координационния съвет на Съюз на демократичните сили, народен представител в 36-ото Народно заседание.

През 1990-те години по време на разкола в БПЦ бе отстранен от Църквата, защото още преди 1989 година не признава патриарх Максим и твърди, че е назначен от Държавна сигурност. Дядо Христофор е представител на старостилната християнска черква. Неговата църковна общественост се е обединила с общността на Месогейския митрополит Хростофор в Гърция.

След дългогодишно безмълвие Христофор Събев даде изявление за пловдивското издание. Представяме ви част от него, а целия диалог с журналиста Хенриета Костова можете да прочетете

- Коя беше главната неточност на Прехода?

- Трябваше през цялото време да се образува единна организация, каквато се опита да направи по-късно Иван Костов. Той обаче позволи хора, сходни на Г-н Десет % Александър Божков, племенник на Соня Бакиш. Ходил съм персонално при него, желал съм помощ за един филм. Веднага ме попита: " Аз какво ще получа? ". Бог ми е очевидец - взех си шапката и си потеглих.

Преходът беше яхнат от алчни хора, груби материалисти. Не беше належащо да се бърза нито с приватизацията, нито с реституцията. Трябваше да има публичен надзор върху всички сходни дейности, с цел да бъде преходът либерален.

Внасях законопроекти в Народно събрание за 10 милиарда нисколихвени заеми за дребни предприятия - депутати от Българска социалистическа партия обаче гласоподаваха срещу, не желаеха междинна класа. Искаха всичко да бъде разграбено по-лесно, разрушено. Комунистите споделяха: Ще ви накараме да съжалявате, че не желаете остарялото! Преходът ги трансформира в алена буржоазия, станаха отново олигархия, само че към този момент капиталистическа, безконтролна, т.е. от социалистическия феодализъм тогава скочихме не в конструктивен, а в див капитализъм.

- Режисирани ли бяха превратът на 10 ноември и самият преход?

- Превратът си беше техен, на Българска социалистическа партия. Беше дворцов прелом - свои смъкнаха Тодор Живков. Но имаше и пръст извън, от Москва - на Михаил Горбачов. Превратът беше под руско въздействие. Горбачов избра различен път за развиване на Съюз на съветските социалистически републики, но не му дадоха опция да го реализира. Напразно го упрекват - след него пристигна Борис Елцин, пияч, който в действителност разруши Съюз на съветските социалистически републики и соцсистемата, за което упрекват Горбачов. Точно Елцин назначи за президент Путин, който ръководи с твърда ръка към този момент 20 години. Но аз обичам и Русия, и Америка - другари имам и в двете страни.

- Защо Съюз на демократичните сили се сви? Къде остана синята концепция, ентусиазъм за милиони?

- Мен ме отстраниха бързо. Стефан Савов, който има досие, изигра доста негативна роля. Имаше мътни неща - до момента в който се е водел на изгнание, вземал изпити по право, за което при комунизма се искаше картбланш на ОК на Българска комунистическа партия. Ето такива хора превзеха Съюз на демократичните сили.

След като махнаха Савов като ръководител на Народното събрание, той накара Филип Димитров да подаде оставка като министър председател. Филип не е подкупен човек, никой не го караше самичък да изиска избор на доверие, умерено можеше да не си прави харакири. А като смъкнаха кабинета на Съюз на демократичните сили по тоя метод, трябваше незабавно да стартират опозиционна битка и отново щяха да се върнат на власт, тогава нямаше друга такава мощ. Но пристигна държавното управление на Движение за права и свободи и стартира огромното плячкосване.

Но освен несъответствуващи хора унищожиха Съюз на демократичните сили. Имаше система, която работеше. Имат съображение изказванията за сюжет на Държавна сигурност - те имаха сътрудници в Съюз на демократичните сили. За доста хора се знаят досиетата. Ние, създателите на Съюз на демократичните сили, настоявахме да има лустрация - да се знае историческата истина за всички изявени публични фигури. Трябваше това да стане още при започване на Прехода.

- Защо отказахте да се извините на патриарх Максим?

- На 30-ия ден в следствието влезе ген. Калев от Държавна сигурност, член на Централен комитет на Българска комунистическа партия, и ми предложи вид - да се извиня на патриарх Максим, против което няма да лежа в пандиза. А ме грозяха най-малко 15 години по постановката, която ми готвеха.

Не го направих - не можех да се извиня на човек, който назовава икуменизма Божия заръка, взел участие е в общи молебствия с другите вероизповедания и съгласно 45-ото предписание на апостолите отпада от църквата. Да оставим настрани обстоятелството, че е бил назначен за патриарх от Политбюро и Тодор Живков, за което има архивен документ. Бил е и помощник на Държавна сигурност - разполагам с документ от Комисията само че досиетата, съгласно която полк. Георгиев, началник на Трето ръководство на Държавна сигурност, написа до вътрешния министър през 1959 година, че митрополит Пимен и епископите тогава Йона и Максим са сътрудници на Държавна сигурност. Шофьорът на Максим, който му беше персонална защита - Стоян Крушкин, беше военачалник! Представете си за какви зависимости става въпрос! Не можех да се извиня на човек, обслужвал комунистическия режим!

През октомври 1989 година, под натиска на външни сили, излязох от ареста под гаранция - предстоеше интернационален екофорум. Направих панихида за жертвите от Чернобил в софийския храм " Свети Димитър ", пристигнаха дипломати, свещеници. Внесох петиция за религиозни свободи, подписана от фигури като Радой Ралин, Желю Желев, Константин Тренчев.

- Мит ли са куфарчетата на Андрей Луканов?

- Партийни функционери са прали пари на открито още преди 10 ноември - знам това от достоверни източници. Луканов искаше да се срещнем, само че не отидох. Той раздаваше средства наляво-надясно, искаше да направи капитализъм в България. Даваше на първо място на правилни хора, само че те, като сграбчиха парите, не помниха да ги върнат. А инфлацията им изяде задълженията. Не бях в България в това кошмарно време на голямата инфлация - 1997-1998 година На бърза ръка се появиха кредитни милионери - беше измама.

А Луканов го убиха, тъй като ставаше дума за милиарди, както по-късно и при Илия Павлов.

- Корупцията ли е най-голямото зло през днешния ден?

- Знам от хора, на които имам вяра, че с цел да станат свещеници в София, са дали 5000 лв. симония, нарушили са 29-ото предписание на апостолите - предоставяне на рушвет за приемане на църковен пост. Същата е корупцията и в стопанската система.

- Защо не Ви видяхме на сегашните митинги?

- Не вървях на митингите, тъй като нямаше до кого да застана - на тях участват разнородна маса хора. Част от тях бяха и платени извън - хора на Божков. Всъщност едни комунисти желаеха оставката на други комунисти.

- Как Ви наподобява днешна България?

- Минаха 31 година от началото на измененията. Мойсей е водил богоизбрания еврейски народ 40 години из пустинята. Въртят се в кръг, до момента в който си отиде поколението, което е било в иго. Така че и при нас - би трябвало да минат най-малко още 10 години, с цел да дойдат нови хора. България ще стартира да се оправя. Тя е на най-долната палуба на международния транспортен съд и ще се качи нагоре.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР