Митовете имат чисто политически измерения. Този за двете освобождавания обслужва

...
Митовете имат чисто политически измерения. Този за двете освобождавания обслужва
Коментари Харесай

Доц. Светослав Живков: Митовете обслужват съвременната руска външна политика

„ Митовете имат чисто политически измерения. Този за двете освобождавания обслужва актуалната съветска външна политика “, съобщи доцент Живков.

Той обясни, за какво съгласно него този мит има доста малко общо с действителността.

 

„ Империята на Романови, която стартира Руско-турската война, няма нищо общо институционално с днешна Русия. Последната е правоприемник на Съюз на съветските социалистически републики. Октомврийската гражданска война през 1917 и триумфът на болшевиките ликвидира онази Русия, която имаше принос за българското избавление “, изясни доцент Живков.

 

Днес ние следим по какъв начин президентът Путин и групата към него се пробва да напасва описа за българското избавление със събитията от Втората международна война.

 

„ Всичко това се употребява от съветската агитация в България и ние сме очевидци на позорни изяви, комбиниращи християнски знаци с портрети на Ленин, Сталин, петолъчки и сърпове и чукове “, съобщи историкът и акцентира, че това няма нищо общо с българското избавление.

 

Според него доста са факторите ние да продължаваме да сме в плен на тази митология.

„ Без да се пробвам да ги градирам един от значимите фактори е обичайното българско русофилство. Това русофилство не е толкоз политическо, а е на равнище човешки усещания. От него другите кръгове ръководещи в Русия по друго време са се възползвали за постигането на своите цели “, означи историкът.

 

 Той даде и съответни образци. Един от тях е прословутата Соболева задача в края на 1940 година

 

„ Тогава се употребява русофилството за страната ни да стане руска република. По-късно по време на комунистическия режим това латентно русофилство също беше експлоатирано по един много ефикасен метод. В наше време следим въпреки и не същата, само че сходна политика “, съобщи историкът.

 

Той акцентира, че с изключение на латентното русофилство има и обилни старания на Русия за поддържане на проруското лоби в България. „ То укрепва тези настроения и се грижи да ги поддържа. Тук към този момент нещата са на доста равнища: политическо, икономическо “, сподели още доцент Живков.

 

Историкът счита, че разбиването на митовете не е единствено работа на науката. В това би трябвало да се включат публично значими и на първо място просветени хора. Той означи, че не всички легенди са неприятни и всяка нация има своите легенди.

 

„ В съответния случай те не обслужват българската нация и българската национална еднаквост, а работят в противоположна посока. За да върви напред българското общество, то би трябвало да се освободи от тези деструктивни във връзка с нашата нация легенди, които подриват идентичността и се стремят да отклонят България от демократичния път, който тя пое преди 30 години “, съобщи доцент Живков.

 

„ Основната функционалност на националния празник е да сплотява нацията. За страдание, 3 март през последните години разединява нацията с всички тези разногласия за ролята на Русия в нашата история. В тази връзка би трябвало да се замислим дали този ден би трябвало да остане народен празник, само че дано отложим този диалог за делника “, съобщи доцент Светослав Живков.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР