Митове и страхове отблъскват немалка част от хората от доброволното

...
Митове и страхове отблъскват немалка част от хората от доброволното
Коментари Харесай

Д-р Василева: Невероятни и абсурдни страхове отблъскват хората от кръводаряване

Митове и страхове отблъскват немалка част от хората от доброволното кръводаряване. Това показа пред БНР доктор Василина Василева, шеф на Отделение „ Кръводаряване “ в Районния центъра по трансфузионна хематология (РЦТХ) в Плевен.

По думите й медиците се сблъскват с невероятни и даже неуместни страхове и опасения у хората, най-устойчивият от които е страхът от болест, основно от хепатит, само че има и други:

„ Споделят за боязън от игла, от прилошаване, даже и от гибел “, споделя доктор Василева.

Тя е безапелационна, че хората са зле осведомени и не познават същината на акта на кръводаряване – мислят, че им следва нещо ужасно, нещо извънредно, че ще се лее кръв и наложително ще им прилошее. Единици са тези, които схващат хуманната страна на даряването на кръв и това, че по този метод се избавя човешки живот, добавя хематологът. 

Плевен не прави изключение от наклонността в страната на спад в броя на доброволните кръводарители. В Районния център за трансфузионна хематология регистрират понижение с близо 300 единствено през април и показват, че от приблизително 900 донори за месец, през този интервал са били 602-ма.

Освен че понижава интензивността на донорите, които идват на място в центъра, спад се следи и при проведеното кръводаряване по общини и огромни компании в района. През 2021 година не е регистрирана нито една такава акция, сочи статистиката на РЦТХ.

Според доктор Василева дефицитът на кръв и кръвни артикули става все по-осезаем, тъй като в Плевен се откриват нови болнични отделения, които се нуждаят от спомагателни количества, и това важи освен за незабавни пациенти, само че и за хора със характерни болести, при които се постанова постоянно кръвопреливане.

Снабдени сме със модерни еднократни китове, които са стерилни и работата с тях дава безспорна сигурност и успокоение, че донорът не може да бъде инфектиран, безапелационна е специалистката. Д-р Василева счита още, че хората би трябвало да бъдат осведомени с това, с цел да преодолеят страховете си.

„ Модерната медицина подсигурява безвредно даряване на кръв, което изключва всякаква възможност от заразяване. Процедурата е къса, не е обвързвана с болежка, а на донорите се обезпечава комфорт в приятна конюнктура и наличие на медицински личен състав, с цел да се избегне всякакво психическо натоварване “, обобщава тя.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР