Митничари на на ГКПП Дунав мост II задържаха животни, превозвани

...
Митничари на на ГКПП Дунав мост II задържаха животни, превозвани
Коментари Харесай

Митничарите задържаха животни, превозвани без документи

Митничари на на Граничен контролно-пропусквателен пункт " Дунав мост II " задържаха животни, транспортирани в неприятни условия и без нужните ветеринарномедицински документи , оповестиха от Автомагистрала " Митници ". Случаят е от 20 февруари 2018 година Животните са от типовете алпаки, мечета, гъски, патици, гълъби и патета .

Заради епизоотичната конюнктура в Европа и рисковете, които могат да провокират за птичи грип, е решено птиците да бъдат умъртвени по човечен метод.

Превозвачът няма лиценз за транспорт, нужни знания за превоз на животни и документи, с които да удостовери техния генезис . Животните са взети от Белгия, Словакия и Унгария, по думите на индивида, който ги превозвал.

Митничарите са уведомили чиновници на Регионална инспекция за опазване на околната среда Монтана , поради подозрение дали няма животни от предпазените типове. Превозваните четириноги и птици са иззети на съображение Закона за биологичното многообразие и са настанени в Зоологическа градина в София град.

Зоологическата градина София град разполага с карантинен център, предопределен за нейните потребности. Той не може да бъде употребен за избавителен център за иззети животни и всяко въвеждане на животни с неразбираем статус крие риск от въвеждане и разпространяване на болести в зоологическата градина .

Всяко нелегално въвеждане на животни в страната крие опасности от въвеждане и разпостранение на болести по животните, в това число болести рискови и за хората (зоонози), като инфлуенца по птиците.

В известието се напомня, че сред 2016 - 2018 година високопатогенната инфлуенца по птиците вид А (HPAI H5N8) провокира една от най-големите епидемии за огнищата на домашни птици, географската повърхност и броя на мъртвите диви птици, записана в Европейския съюз.

Заболяването засегна и България през 2016 - 2017 със загуби от 6 000 000 млн., затваряне и рестрикции за придвижване и търговия на животни, изгубен здравен статус на страната, напомнят от Митниците.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР