Митко Кунчев е кандидат за общински съветник от коалиция “Продължаваме

...
Митко Кунчев е кандидат за общински съветник от коалиция “Продължаваме
Коментари Харесай

Митко Кунчев: Общината трябва да поощрява училищата да обменят опит

Митко Кунчев е претендент за общински консултант от коалиция “Продължаваме смяната - Демократична България ”. Коалицията е с №66 в бюлетината, а господин Кунчев е с преференция 102.

Ако някой отвори нашата стратегия ще види, че тематиката за образованието стартира със следната теза: “Грижата за децата и учениците е грижа за бъдещето на Русе ”. Има няколко казуса, свързани със системата на обучение в Русе, като приоритет е прекосяването на учебните заведения на едносменен режим. Всяко учебно заведение има тъкъв проект и до края на 2025-2026 година това би трябвало да се случи. Грижа на Общинате е да следи и да поддържа учебните заведения. А различен проблем е, че учениците са неравномерно разпределени в учебните заведения. Има такива с доста възпитаници и такива с малко, т.е учебните здания не се употребяват дейно. Общината може да реши и този проблем, тъй като дефинира план-приема за 1 клас и съгласува план-приема след 7 клас.

Първо. Да се понижават паралелките на учебно заведение, което учи на една промяна, както е МГ и на такова, което е на две смени, е напълно друго. Тогава Общината прояви бездейност, въпреки че става дума за общинско учебно заведение. Затова и считаме, че Общината би трябвало интензивно да взе участие в решаването на проблемите. В нашата стратегия написа, че желаеме да създадем единна просветителна среда за учебните заведения в Русе. Често ме питат какво значи това. Това значи да вземем за пример, че би трябвало да има общински училищен конгрес за подготовка, за шерване. В Русе има 6 новаторски учебни заведения и Общината би трябвало да ги насърчи да споделят опита си с другите. Това значи да има общински конгрес на публичните препоръки на учебните заведения. Малко хора знаят, че всяко учебно заведение има подобен съвет, който има огромни пълномощия и функционалности. Но Общината не се грижи да следи тяхната активност и да ги засилва. Също по този начин би трябвало да се учреди конгрес на учебните настоятелства. Тези форми на подкрепяне на учебните заведения, които са зародили преди да има Министерство на обучение в България би трябвало да играят дейна роля. Общината би трябвало да ги събере, да ги насърчи да споделят опит. Има доста изявления, които демонстрират изгодата от основаването на професионални образователни общности. За страдание в България всеки се затваря в своето пространство, само че този проблем е явен и би трябвало да бъде решен.

Това е доста противен проблем за разискване. Моето предложение е по напълно друг метод да се работи. Как е зародила мрежата от учебни заведения, която е сега? Знаем-преди 50 години, в изискванията на комунистически строй. Трябва да се преразгледа отначало тази мрежа - по какъв начин би изглеждала, да я сравним с настоящата и да решим по какъв начин да действаме. Има диспропорционалност сред учебните заведения, за което говорихме, и това би трябвало да се контролира. Трябва да се винмава доста, тъй като учебното заведение е комплицирана активност. Вярно, че закрием ли учебно заведение на село това не е добре за обитаемото място, само че родителите би трябвало да се замислят дали не е по-добре за децата им, които в града ще получат по-добро обучение, защото има повече експерти. Оптималният брой деца за едно учебно заведение е към 600-700. Трябва да се намерения каква мрежа от учебни заведения би трябвало да има в русенска община, да се премисли. През 1979 година по концепция на Людмила Живкова всички учебни заведения трябваше да станат ЕСПУ. После тази нелепост се отхвърли. Преди това си имаше съществени учебни заведения и гимназии и техникуми. Трябва да се върнем към тази традиция и да се реши дали едно учебно заведение би трябвало да бъде приблизително или не.

Когато едно учебно заведение в обещано обитаемо място се затваря, това значи, че там преди този момент са затворени предприятията. Родителите могат да се убедят с обстоятелства и с разяснителна акция. Трудно е да се поддържа такава разгърната мрежа от учебни заведения, в случай че има малко деца. А сега страната има цялостна опция да обезпечава превоз на учениците. Така е в доста страни. А постройките в тези места могат да бъдат употребявани за извънкласни действия, за летни учебни заведения.

Българската просветителна система е свърхцентрализирана и множеството проблеми се вземат решение в Министерство на образованието. Това лято имаше огромна полемика какъв брой и какви домашни се дават на учениците. Това не е работа на Министерството и се чудя за какво министъра се занимаваше с това. Общината обаче се оправдава с тази концентрация и настояват, че нищо не можем да създадем. А да вземем за пример посредством сдружението на Общините може да се желае смяна в нормативната уредба, а народните представители могат да внесат смяна в закона. Но да оставим това. Общините разпределят парите от страната сред учебните заведения, може да дофинансират, имат и обвързване да поддържат постройките. И доста значимо - Общината е основател на всяко разкриване, закриване и превръщане на учебно заведение. Така че в случай че желае, има доста благоприятни условия какво да направи.

В сряда ще имате забавна полемика на тематика “Образование, учебен спорт и здраве ”. Всички знаем, какъв брой е потребен спорта за децата, само че вие кажете какво може да се направи, да се подобрят нещата в тази посока?

Функцията на учителите и учебното заведение е и тази - да търсят гении, било то в спорта или в науката. Дискусията, която ще бъде на 18 октомври, 17 ч. в зала 2 на Канев център е за да поговорим за всеобщия училищен спорт. А един от пътищата да приобщим децата към учлището е точно да ги подтикнем, да ги подтикваме да спортуват. Един от методите за това е да поощрим присъединяване на учебните тимове в Училищните игри, които се провеждат всяка година. И това е доста значимо. Завършвам с тезата, че спортът е освен здраве, а и оказва помощ за възстановяване оценките в учебно заведение. На полемиката ще участват нашият претендент за кмет Рена Стефанова, проф. Велизар Павлов, имаме посетител от Англия, който ще показа свое проучване върху мрежата учебни заведения в Русе, ще има превод на български. Заповядайте!

Чуйте повече в звуковия файл.

Купуването и продаването на гласове е закононарушение!
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР