Митичният наркобарон Ел Чапо, зa когото дори бяха правени сериали

...
Митичният наркобарон Ел Чапо, зa когото дори бяха правени сериали
Коментари Харесай

Ел Чапо ще изгние в колорадския Алкатраз, след като последното му обжалване не мина

Митичният наркобарон Ел Чапо , зa който даже бяха правени сериали и филми, просто остана без варианти, с които да се опита да излезе на независимост от свръх предпазения затвор в Съединени американски щати, където се намира. Скандално известният някогашен водач на мексиканския картел Синалоа, чието име е Хоакин Гусман Лоера, беше наказан на пожизнен затвор без късмет за условно освобождение през 2019 година, само че делото му не беше изцяло позволено до вторник, когато 2-ри областен апелативен съд удостовери присъдата му.

64-годишният наркобос апелира присъдата си на няколко фронта, само че делото му се основава на изказвания за непозволено държание на правосъдните заседатели, докладвани от VICE News в материал, оповестен осем дни след края на тримесечния му развой в Бруклин. Случаят беше наименуван " Процесът на века " и затвърди наследството на Ел Чапо като един от най-известните наркотрафиканти в света.

В материала от февруари 2019 година неизвестен член на журито на Ел Чапо разказа непокорство на заповедите на съдията, следвайки високопоставеното дело в медиите, и твърди, че други правосъдни заседатели също са нарушили разпоредбите и са излъгали съда. Твърди се, че няколко правосъдни заседатели са били изложени на информация, която не е била призната като доказателство в процеса, в това число изказвания на помощник на очевидец, че Ел Чапо е упоявал и изнасилвал малолетни девойки.

Екипът на отбраната на Ел Чапо твърди, че информацията е опетнила журито и е трябвало да провокира анулация на присъдата му за трафик на опиати, пране на пари и поръчване на убийства и други актове на принуждение, до момента в който управлява своята незаконна организация. Но апелативният съд не се поддаде. Състав от трима съдии се съгласи, че процесът е воден " със усърдие и правдивост " и че ръководителят не е задължен да притегля правосъдни заседатели за разпит по отношение на изказванията за непозволено държание.

" Непотвърдените изказвания, които един неидентифициран правосъден заседател е направил пред кореспондент на списание, не съставляват " ясното, мощно, значително и неоспоримо доказателство ", изискващо следствие на правосъдния заседател отвън това, което към този момент е направено ", пишат съдиите в своето решение.

Министерството на правораздаването и прокуратурата на Съединени американски щати за Източния окръг на Ню Йорк, които водеха обвиняването на Ел Чапо , отхвърлят коментар. Адвокатите на Ел Чапо не отговорият незабавно на запитвания по отношение на решението.

Втората окръжна комисия означи, че арбитър Брайън Коган е разпитал правосъдните заседатели за евентуално непозволено държание и излагане на медийно отразяване, преди в последна сметка да реши, че въпросът не е съображение за погрешно разглеждане или уволняване на нито един от членовете на журито. След публикуването на материала на VICE News, Коган постановява, че даже в случай че правосъдните заседатели са били изложени на медийно отразяване на случая, към момента има " планински масив от доказателства ", които биха довели до неоправдателна присъда.

Апелативните съдии се съгласиха с Коган, като написаха, че " всевъзможен вероятен фатализъм е безопасен предвид на големите доказателства за виновността на Гусман ". Доказателствата включват показания на 14 сътрудничещи очевидци, в това число някои от най-близките сътрудници на Ел Чапо в търговията с опиати, дружно с хиляди текстови известия, записани телефонни диалози и видеозаписи.

Съдебният заседател, който приказва пред VICE News, също по този начин акцентира, че разглеждането на случая в пресата няма отношение към разискванията на правосъдните заседатели, подробност, който не беше пропуснат от апелативните съдии.

" Нито едно от изказванията в публикацията на VICE News не демонстрира, че който и да е правосъден заседател не е бил неутрален, е таял пристрастия против Гусман или по различен метод е бил неспособен да служи ", пишат съдиите от 2-ра окръг.

Апелативният съд също по този начин отхвърли няколко други аргумента от правния екип на Ел Чапо , в това число изказвания, че наркобосът е бил незаслужено държан в изолираност, до момента в който делото му е било в очакване на правосъден развой,  че текстовите известия и други цифрови доказателства не е трябвало да бъдат възможни по време на процеса, че екстрадицията му е механически противозаконна и че правосъдният арбитър е позволил неточност, като не е разрешил на отбраната кръстосано да разпитва основен помощник очевидец по отношение на неговите " параноични вярвания ", които включват някои необикновени теории за извънземните, илюминатите и магьосничеството.

Апелативният съд постанови, че по-нататъшният пресечен разпит на очевидеца, колумбийския наркотрафикант Алекс Сифуентес, " е щял да бъде кумулативен и имал дребна доказателствена стойност " и че решението на съдията да не го допусне, " не е било по никакъв начин нездравословно ".

Жалбата на Ел Чапо беше ориентирана и към личните му юристи, като се твърди, че основният му юрист Джефри Лихтман е имал спор на ползи, защото е " договарял съмнителни съглашения " в други случаи и е нарушил строгите правила на клиента си за задържане под стража.

В изтекло текстово известие, представено в жалбата, Лихтман пита собствен помощник дали е " неприятно, че ангажирам танцьорка, която да бъде всекидневен клиент на Чапо? Той няма красиви дами, които да го посещават. Чувствам се зле. "

Без да уточни дали Чапо фактически е получил посещаване от танцьорка, апелативният съд отхвърли аргумента, като постанови, че няма спор на ползи и написа, че " Гузман не е бил лишен от цялостна отбрана ".

Ел Чапо беше упрекнат в незаконен импорт на повече от милион кг кокаин от Мексико в Съединени американски щати, дружно със обилни количества кокаин, марихуана и хероин. Прокурорите също по този начин споделиха, че той " употребява убийства, отвличания, изтезания, подкупи на длъжностни лица и други противозаконни способи, с цел да управлява територия в Мексико и да овладее опозицията ".

В момента Ел Чапо излежава доживотната си присъда в ADX Florence - свръхсигурен федерален затвор в Колорадо, прочут като " Алкатраз на Скалистите планини ". Той е държан под специфични ограничавания, които лимитират контакта му с външния свят единствено до неговите юристи и шепа близки родственици.

Докато Ел Чапо е отвън картината в Мексико, картелът Синалоа остава една от най-мощните и плодотворни организации за трафик на опиати в света. Групата към този момент е разграничена на фракции, като една се управлява от дългогодишния сътрудник на Ел Чапо Исмаел " Ел Майо " Замбада, а другата е ръководена от възрастните му синове, които дружно са известни като Лос Чапитос. Правителството на Съединените щати предлага многомилионни награди за залавянето им.

Съпругата на Ел Чапо , Ема Коронел Айспуро, също се е сблъскала с управляващите на Съединени американски щати. 32-годишната някогашна кралица на хубостта беше упрекната предходната година, че е помогнала на Ел Чапо да избяга от затвор а в Мексико и е била забъркана в неговите действия за трафик на опиати, и в последна сметка тя се призна за отговорна, откакто се съобщи на ФБР. Докато Ел Чапо е затънал да излежава доживот, Коронел получи релативно лека тригодишна присъда и може да бъде освободена даже по-рано с положително държание.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР