Митата, които вече са наложени или има опасност да бъдат

Митата, които вече са наложени или има опасност да бъдат ...

МВФ: Търговската война може да изтрие 0,8% от световния БВП през 2020 г..


Митата, които вече са наложени или има опасност да бъдат въведени от САЩ и Китай, могат да понижат с 0,8 на сто брутния вътрешен продукт в света през 2020 година и да предизвикат допълнителни загуби през следващите години. За това предупреди днес говорителят на Международния валутен фонд (МВФ) Джери Райс, цитиран от Ройтерс и БТА. Още по тематаОтложеното увеличаване на митата засили оптимизма на борсите в АзияКитай се нуждае от чуждите портфейлни инвестиции

Той заяви, че търговското напрежение започва да се отразява на световната икономика, която и без това е изправена пред предизвикателства, включващи отслабване на производствената дейност, каквото не е имало от финансовата криза през 2007-2008 година.

Заместник-председателят на Държавния съвет на Китай Лю Хъ съобщи по-рано днес, че китайски и американски високопоставени лица ще се срещнат идната седмица, за да обсъдят теми като търговския баланс, достъпа до пазара и инвестиционни проекти, предаде Синхуа.

Investor припомня, че късно вечерта в сряда американският президент Доналд Тръмп написа в Twitter, че отлага увеличаването на митата върху китайските стоки до 15 октомври. По думите на Тръмп това решение е било взето заради молба от страна на Лю Хъ и засяга честването на 70-годишнината на Китайската народна република.

Източник: investor.bg