Митът за „Велик е нашият войник“ остава в историята. Славните

...
Митът за „Велик е нашият войник“ остава в историята. Славните
Коментари Харесай

Не сме военна сила на Балканите

Митът за „ Велик е нашият боец “ остава в историята. Славните победи на армията ни на Балканите също ще останат спомен.

Политиците ни спорят дали би трябвало да се купува нов изтребител, какъв БТР и други сходни покупко-продажби, от които наподобява желаят да извлекат единствено добра комисионна.

В същото време авторитетното профилирано издание Global Firepower прави класацията на боеспособността на обособените национални армии за 2017 година Сред 133 страни България се подрежда на 67 място, дружно с Хърватия и Афганистан.



Някои ще кажат супер – в средата на таблицата. Дяволът обаче е в детайлите. Класацията е направена по 50 критерия, посредством които дребни, само че високотехнологични народи могат да изпреварят по-големи и по-слабо развити народи. Класацията не отразява съществуването на нуклеарно оръжие. Все отново участието в НАТО носи бонус при оценката на страните.

В Топ-3 на Балканите влизат Турция, Гърция и Румъния, а зад нас са единствено Албания, Босна и Херцеговина, Македония и Сърбия. Турция заема 8 място, Гърция – 28 място, Румъния – 42 в генералното класиране.

Армията на България наброява 52 650 души. От тях 33 150 са в дейна работа и 19 500 души от запаса.

Ако е правилно, че войните на XXI в. се вземат решение от авиацията ни, то по този индикатор България се подрежда на 85 място в компанията на Грузия и Армения. След нас е Албания на 112 – място, Босна и Херцеговина – 116 място и Македония – 119 място, а Сърбия ни изпреварва със своето 67 място. Белград през последните месеци стартира дейна акция по модернизацията на своята авиация. Турция е на 9 място, Гърция – 19 място и Румъния на 62 място.

 По индикатор военен флот България заема 71 място. Очаквано Македония и Босна и Херцеговина са на последните места.

По танкове се изкачваме на 34 място. Все отново не би трябвало да забравяме, че някогашният Варшавски контракт залагаше на танковите дивизии, а с предишното най – мъчно наподобява се разделят нашите военни. Все отново да сме снизходителни и да отбележим, че по този индикатор Турция се подрежда на 12 място, Гърция – 17 -то., а Румъния – 22 място.

Най-силните във военно отношение народи са Съединени американски щати, Русия и Китай, а в дъното на класацията са Сиера Леоне, Суринам и Бутан.

Във Европейски Съюз призовата тройка се оформя от Франция (5-то място), Англия (6-то място) и Германия (9-то място). След напускането на Лондон на Общността, той ще бъде сменен от Италия (11-то място).

В НАТО България е на 19 място от 26 страни – членки. Зад нас са единствено страни с по-малко население.



Турция със своето 8 място в класацията е най-силната на Балканите. Израел със своите 8 млн. население, само че политиката за поддръжка на нововъведенията се подрежда на влиятелното 15 място, изпреварвайки редица по - многолюдни народи.

В същото време България губи военна мощност, която отразява неспособността на полиците да формулират и отстояват единна национална теория за заканите за родината ни.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР