Митът за вампирите се основава на реално заболяване на кръвта,

...
Митът за вампирите се основава на реално заболяване на кръвта,
Коментари Харесай

Заболяване на кръвта стои зад мита за вампирите

Митът за вампирите се основава на действително заболяване на кръвта, заяви електронното издание МедикълЕкспрес.

Историята на граф Дракула, разказана от Брам Стокър, е въодушевена от разказите на негов прочут, маджарски публицист за фолклорни вярвания в Източна Европа. Всъщност в основата на митовете за вампирите стои болестта порфирия, което било необятно публикувано измежду благородниците и кралете в Източна Европа през междинните епохи, споделя Майкъл Хеферън от университета Куинс в Кингстън, Канада.

Порфирията е наследствено кръвно заболяване , което пречи на организма да създава задоволително хемоглобин - протеина в алените кръвни кафези, които дават отговор за преноса на О2 в организма. Навремето постоянно наричали порфирията " вампирска болест ". Сред признаците на болестта са сензитивност към слънчева светлина и разкриване и кървене на венците, а това съгласно националните вярвания са все присъщи особености за вампирите. Урината на болните от порфирия е тъмночервена, по тази причина преди време хората считали, че причина за това е, че пият кръв. Връзката с чесъна пък се изяснява с обстоятелството, че наличието на сяра в него провокира пристъпи със мощна болежка у страдащите от порфирия.
 

— Global National (@GlobalNational)

Според митовете вампирите не могат да се видят в огледалото или изобщо не поглеждат към огледало. Болните от порфирия обаче с напредването на положението развиват тежки форми на разпад на кожата поради дефицита на О2 и по тази причина избягвали огледалата.

По време на испанската инквизиция (1478-1834), 600 " вампира " били изгорени на клада. Хеферън написа, че част от набедените за вампири жертви на инквизицията били почтени пациенти с порфирия. Това изяснява страха на пациентите с това кръвно заболяване от кръста и всичко, обвързвано с християнската черква по това време.

Острите пристъпи на болестта се свързват със сериозна болежка, физическа и умствена уязвимост. Има теории, че британският крал Джордж Трети е страдал от порфирия, а не е бил вманиачен, както се твърди.

Порфирията е разказана като заболяване през 1911 година, осем години след публикуването на книгата за граф Дракула. И до през днешния ден тя остава нелечимо заболяване, само че има поддържащи лечения за надзор на болката. Успех регистрират и някои пробни лечения с трансплантиране на стволови кафези.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР