Митът, че държавата не плаща здравните вноски, е некоректен… Не

...
Митът, че държавата не плаща здравните вноски, е некоректен… Не
Коментари Харесай

Жени Начева: Категорично няма да променяме основния здравен пакет

„ Митът, че страната не заплаща здравните вноски, е некоректен… Не е проблем приходната част и 8% здравна вноска, а успеваемостта на систематизиране и консумиране на разноските. Преди да стартираме дебата за приходната част, която сега е уредена, би трябвало да стартираме дебата по какъв начин се разпределя салдото в разноските. И другият значим миг са средствата, които отиват отвън здравните вноски в здравната система – по какъв начин те да се изсветлят и да се вкара ред в техния размер, обсег, тип и стойности, които се заплащат от хората “. Това сподели Жени Начева, зам.-министър на опазването на здравето и ръководител на Надзорния съвет на НЗОК, пред БНР.

Начева акцентира, че „ успеваемостта на системата би трябвало да стартира от преоценка на разноските и салдото в разноските сред обособените посоки на медицината, които се заплащат “.

„ Категорично няма да променяме главния пакет. Здравноосигурените лица няма да бъдат лишени от което и да е от правата, които имат сега, в необятния набор здравноосигурителни действия, които Касата заплаща... Едно от наложителните претенции, които ще бъдат отправени към фондовете, ще бъде да имат териториален обсег и диверсификация на територията на цялата страна ", акцентира Жени Начева.

„ Промяната в цените на клиничните пътеки и разбор започваме още тази година, тъй като следва сключването на Национален рамков контракт. Тази работа минава и през оценка и разбор на дейностите на лечебните заведения, тъй като цената на една и съща услуга на територията на цялата страна в разнообразни лечебни заведения от време на време е прекомерно друга. Преостойностяването на клиничните пътеки е нещо належащо “, добави зам.-министърът.

Начева изрази подозрение фондовете да изпаднат в несъгласие с клиентите си, в лицето на пациентите, и с избора им на персонален доктор: „ Водещ ще бъде изборът на пациентите. Затова не смятам, че фондовете ще позволен да бъдат в несъгласие с клиентите си, като не са избрали при тях да бъде съответният общопрактикуващ доктор. Личните лекари са дефицитни в цялата страна и доста деликатно ще проучваме механизмите за подписване във фондовете на контракти на равнище първична здравна помощ “. /tribune.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР